Ţiganii din două comune clujene şi-au făcut cooperative

Ţiganii din două comune clujene şi-au făcut cooperative
Ţiganii din Poieni şi Căşeiu şi-au făcut cooperative de împletitori de nuiele. În ţară sunt înfiinţate până acum 15 astfel de cooperative, în care meșteșugarii romi vor confecționa manual, vor promova și vor comercializa produse din lemn, nuiele, fier, aluminiu, tablă zincată, cupru sau argint. Până în februarie 2013 ar urma să fie înfiinţate 30 astfel de cooperative, în ţară.

Cooperativa de împletitori Romano ButiQ Mironeasa (județul Iași) s-a înființat în august 2011 și are cinci membri fondatori, majoritatea din familia Anușca. Începuturile au fost anevoioase și provocările au fost numeroase, însă în cele din urmă meșteșugarii din diferite generații au reușit să iasă din zona lor de confort și să își adapteze tehnicile și produsele la cerințele clienților, dând dovadă de flexibilitate și măiestrie în ceea ce fac.


Nivelul de trai al familiilor de împletitori romi din comuna Negrești (județul Vaslui) este foarte precar, de unde și ideea de a fonda o cooperativă pentru ei, care să vină în ajutorul întregii comunități. Astfel, în iulie 2012 a fost fondată cooperativa Romano ButiQ Negrești, cu șapte membri fondatori. Odată cu demersurile administrative de înființare a cooperativei, sprijinul acordat membrilor acestora se concretizează în soluții pentru procurarea materiei prime sau a unor unelte mai bune, găsirea și dotarea unui spațiu de lucru comun și adecvat și, nu în ultimul rând, furnizarea de expertiză pentru crearea unor modele de produs adaptate la cerințele pieței și identificarea unor surse sustenabile de comenzi.
Meșteșugul practicat este valoarea în jurul căreia s-au conturat în timp identitățile diferitelor neamuri de romi. Autoidentificarea acestora după meserie a supraviețuit până în zilele noastre.


Proiectul Romano Cher este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (56327) - "Investește în oameni".

 

 

 

Comenteaza