Igaş: Poliţia consumă lunar 2 milioane de euro pe combustibil; unele cantităţi sunt doar pe hârtie

Igaş: Poliţia consumă lunar 2 milioane de euro pe combustibil; unele cantităţi sunt doar pe hârtie
Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, miercuri, la Comisiile de buget finanţe, că Poliţia consumă lunar aproximativ două milioane de euro pentru combustibil, el menţionând că, aşa cum a rezultat şi dintr-un audit, sunt cantităţi care nu se regăsesc în rezervoare deşi sunt trecute în acte.

Ministrul a făcut aceste precizări după ce senatorul PSD Sorin Bota s-a plâns de faptul că, în mediul rural, poliţiştii încep munca la ora 08.00 şi termină programul la ora 16.00 şi nu răspund apoi de ceeea ce se întămplă într-o localitate.

"Cum este asigurată ordinea publică, prin buget, dacă nu sunt bani de telefon, de benzină, de salarii şi există un singur agent în comună care pleacă acasă la ora 16?", l- întrebat Bota pe ministrul de Interne.

"Mă întrebaţi dacă avem suficienţi bani pentru combustibil. Şi dacă o să dublaţi bugetul Ministerului de Interne, tot vor fi oameni să spună că nu avem sufiecientă benzină să se deplaseze dintr-o parte într-alta. În fiecare lună, Poliţia Română consumă aproximativ 2 milioane de euro doar pentru combustibil, doar Poliţia Română. Şi într-o paranteză fie spus, aţi văzut ce am constatat în urma controlului de către Auditul ministerului şi am văzut că cantităţi de combustibil care practic nu le avem, le avem pe documente, dar nu le avem practic, nu le avem în magazie, în rezervoare", le-a spus Igaş parlamenatrilor.

Direcţia Generală de Audit din cadrul MAI a verificat recent 182 de unităţi ale inspectoratelor de armă, context în care a constatat lipsa a zeci de tone de motorină şi benzină, cauzele fiind anchetate de procurori.

Din ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor, Direcţia Generală Audit din cadrul MAI a efectuat, în perioada 14-18 noiembrie, o misiune de audit în scopul determinării faptice a stocurilor de carburanţi, a modului de ţinere a activităţii contabile, precum şi a executării inventarierii carburanţilor în cadrul unităţilor ministerului.

Verificarea s-a făcut la 182 de structuri aparţinând tuturor inspectoratelor de armă (Poliţie, Jandarmerie, IGSU, IGAv. etc).

În cadrul controlului s-a constatat o lipsă de 24,3 tone benzină şi 8 tone motorină la IPJ Tulcea. Pentru lipsa constatată, ministrul Administraţiei şi Internelor a ordonat Direcţiei de Control din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române efectuarea cercetării în vederea stabilirii faptelor ce au condus la prejudicierea patrimoniului IPJ Tulcea.

De asemenea, s-au constatat lipsa a 13,34 tone benzină şi 3,5 tone motorină la IPJ Arad (cauza fiind cercetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad), a 0,9 tone benzină şi 9,16 tone motorină la ISU Sibiu, pentru care a fost sesizat Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, a 2 tone benzină şi 3,76 tone motorină la ISU Braşov, fiind sesizat Parchetul Militar Braşov şi a 0,8 tone benzină la IPF Timiş, situaţie aflată în cercetare de către organele unităţii.

Totodată, s-au constatat deficienţe în ţinerea şi înregistrarea în contabilitate a cantităţii de carburanţi, în modul de executare a inventarierilor lunare, precum şi a modului de depozitare a carburanţilor.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a dispus structurilor de specialitate şi inspectoratelor generale măsuri administrative şi organizatorice pentru remedierea deficienţelor constatate şi pentru stabilirea responsabilităţilor.

 

Comenteaza