Ilegalitățile de la Tarnița, oprite printr-un regulament de navigație. Se așteaptă avizul de la Căpitania Dej

Ilegalitățile de la Tarnița, oprite printr-un regulament de navigație. Se așteaptă avizul de la Căpitania Dej
| Foto: facebook.com/ouichouette

Scandalul împotriva bărcilor cu motor, a skijet-urilor și a pontoanelor de pe lacul Tarnița ar urma să se încheie odată cu adoptarea unui regulament de navigație elaborat de Hidroelecetrica. Se așteaptă avizul Autorității Navale Române – Oficiul de Căpitanie Dej.

"Prefectul Ioan Aurel Cherecheș a solicitat Hidroelecetrica să elaboreze un regulament de navigație pentru lacul de acumulare Tarnița. Propunerea de regulament a fost întocmită și urmează să fie trimisă spre avizare către Autoritatea Navală Română – Oficiul de Căpitanie Dej și mai apoi spre publicare în Monitorul Oficial. Instituția Prefectului – Județul Cluj va coordona în continuare toate activitățile întreprinse de instituțiile abilitate în vederea rezolvării rapide și eficiente a acestei probleme importante pentru clujeni", se arată într-un comunicat al Prefecturii Cluj. 

Poliția, în control la Tarnița: 6 ambarcaţiuni verificate, 17 persoane legitimate

În perioada 14 – 15 septembrie 2019, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică Cluj, Secţiei 6 Rurală Floreşti şi Secţiei Transporturi Cluj-Napoca, împreună cu inspectori din Administrația Bazinală de Apă Someș - Tisa, comisari din Garda Națională de Mediu Cluj, ingineri din Hidroelectrica Cluj şi lucrători din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au acţionat pe lacul Tarniţa în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite în domeniul transportului naval, silvic, pescuit şi acvacultură şi protecţia mediului.

Au fost verificate 6 ambarcaţiuni şi au fost legitimate 17 persoane. De asemenea, au fost întocmite nouă note de constatare în conformitate cu prevederile legii apelor, respectiv pentru executarea sau punerea în funcţiune de lucrări construite pe ape sau care au legătură cu apele, precum şi modificarea sau extinderea acestora, fără aviz/ autorizaţie sau fără respectarea avizului ori a autorizaţiei de gospodărire a apelor.

Petiție online pentru interzicerea ambarcaţiunilor motorizate

Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) a lansat o petiție online pentru interzicerea ambarcaţiunilor motorizate, de la pontoane, la skijeturi, la bărci și până la hidroavioane, pe lacul Tarniţa.

Problema a fost semnalată, în urmă cu două săptămâni, de către deputatul independent clujean Adrian Dohotaru, care a atras atenţia asupra faptului că lacul „e plin de pontoane cu motor, skijeturi şi bărci, mai nou şi hidroavioane, care poluează apa de unde bem”. Remarca a stârnit un scandal în rețeaua de socializare Facebook, după ce a susţinut că va propune o lege de interzicere a ambarcaţiunilor motorizate.

Săptămâna trecută, PSD Cluj a adresat mai multe întrebări miniștrilor Transporturilor, Mediului și Apelor și Pădurilor în legătură cu poluarea lacului Tarnița, sursa de alimentare cu apă a clujenilor. Atașat comunicatului de presă remis presei sunt o serie de serie de fotografii care ar surprinde momentul în care o fosă septică ar fi deversată în lacul Tarnița. Și deputatul Adrian Dohotaru a cerut grup de lucru la Prefectura Cluj pentru rezolvarea situației. Mai multe, AICI!

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...