Improvizaţie a la Cluj: limitatoare de viteză “experimentale”
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 18:05
- Eveniment
- Ascultă știrea

Spre deosebire de limitatoarele de viteză din cauciuc, omologate la nivelul Uniunii Europene, “obstacolele” din Cluj-Napoca constituie o variantă mai puţin costisitoare: sunt din asfalt şi simulează funcţiile limitatoarelor “stas”. Deşi şoferii se plâng de faptul că îşi strică maşinile, primăria are în vedere suplimentarea lor.
Supărat că îşi avariază în mod repetat maşina, din pricina pragurilor din asfalt pentru limitarea vitezei, un clujean a demarat o anchetă pe cont propriu. în baza legii privind liberul acces la informaţii de interes public, Zoltan Bodo a cerut “explicaţii” Serviciului de Siguranţa Circulaţiei Urbane din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, respectiv Registrului Auto Român (RAR) Cluj.
Deşi a solicitat să i se comunice explicit dacă sunt sau nu omologate aceste praguri de limitare a vitezei, “autorităţile au evitat cu eleganţă răspunsul”. “în răspunsul autorităţilor se vorbeşte de cu totul altceva decât am întrebat eu. Oare au nevoie de ochelari? Eu îi întreb de omologare, iar ei îmi spun că pragurile au o înălţime de 7cm şi de faptul că sunt semnalizate”, a spus Bodo.
Mai exact, în răspunsul venit din partea primăriei, omul a fost informat că “modelul limitatorului de viteză realizat din asfalt, care are înălţimea de 7 cm, este experimental şi are semnalizare rutieră cu marcaj şi indicatoare rutiere «denivelări pentru limitarea vitezei» şi «30km/h», indicatoare care se găsesc în codul rutier”. Pragul din asfalt pentru limitarea vitezei este considerat “experimental” şi de Biroul Rutier al IPJ Cluj. RAR Cluj a arătat că nu are nicio atribuţie în vederea omologării limitatoarelor de viteză.
“Aceste «experimente» pun în pericol viaţa oamenilor. Ştiu că limitatoarele din cauciuc sunt omologate, vizibile, dar, oare, astea de la noi care au culoarea asfaltului, cum sunt? Sunt total neautorizate şi ilegale”, susţine Zoltan Bodo. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă care reglementează circulaţia pe drumurile publice, se interzice realizarea pe drumul public de amenajări sau de alte obstacole care sunt de natură să stânjenească participanţii la trafic, punând în pericol siguranţa circulaţiei.
Subinspectorul Sorin Precup, purtător de cuvânt al Serviciului de Poliţie Rutieră (SPR) Cluj, afirmă că pragurile din asfalt pentru limitarea vitezei nu au nevoie de omologare. “Ele au fost realizate de administratorul drumului public. Au înălţimea maximă de 7 cm şi lăţimea de 1,5 metri. Pragurile sunt bine semnalizate şi au fost montate în locul celor din cauciuc, care nu au rezistat condiţiilor de iarnă când au fost smulse de maşinile de deszăpezire”, a spus Precup. Poliţistul a menţionat că în evidenţa poliţiei se află 22 de astfel de limitatoare de viteză, amplasate în 16 locaţii. “Studiul nostru arată că în locurile unde au fost amplasate a scăzut numărul accidentelor rutiere”, a încheiat reprezentantul SPR Cluj.
Viceprimarul Radu Moisin a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că nu există standarde pentru omologarea pragurilor de limitare a vitezei, iar cele din municipiu au fost amplasate cu avizul poliţiei. “în Uniunea Europeană există omologare pentru că sunt standarde. Pentru pragurile de limitare a vitezei, noi nu avem aceste standarde. Totuşi, asemănătoare pragurilor de la noi sunt cele din Italia. în continuare, avem solicitări din partea mai multor cetăţeni pentru amplasarea limitatoarelor de viteză”, a spus Moisin.
Viceprimarul a mai specificat că străzile vizate sunt cele din apropierea grădiniţelor. “Marea problemă în municipiu e problema vitezei. După modernizare, străzile arată foarte bine şi tentaţia unor conducători auto e să accelereze”, a conchis Radu Moisin.
“Soluţie ieftină”
Mihai Gheorghe, lucrător la Target International, firmă specializată în comercializarea limitatoarelor de viteză din cauciuc: “Produsele noastre sunt omologate MLPAT şi beneficiază de certificat de conformitate. Cele din asfalt nu sunt omologate şi nici agreate, pentru că sunt improvizaţii. Totuşi, se folosesc pentru că e o soluţie mai ieftină”.