În căutarea celei mai frumoase cărţi a anului. Au început înscrierile în concursul naţional de design de carte

În căutarea celei mai frumoase cărţi a anului. Au început înscrierile în concursul naţional de design de carte
Editurile, autorii, graficienii, designerii de carte şi ilustratorii din România şi Republica Moldova îşi pot înscrie cărţile apărute în ultimul an în concursul naţional de design de carte "Cele mai frumoase cărţi din România”, ajuns la a patra ediţie.

Termenul limită de depunere a candidaturilor este de 3 septembrie, regulamentul care descrie condiţiile de participare şi formularul de înscriere putând fi accesate pe site-ul competiţiei.

Proiectul a fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională.

„Mediul profesional al celor implicaţi în designul de carte ne semnalează efectele celor trei ediţii anterioare ale proiectului, observăm un număr tot mai mare de cărţi foarte bine realizate care participă la concurs de la an la an, un interes crescut pentru toate activităţile proiectului. Miza este ca aceste efecte să bucure cât mai mulţi cititori şi să facă cărţile din România mai atractive", a declarat Adina Paşca, iniţiatoarea concursului. 

Jurizarea va avea loc în perioada 7-12 septembrie, iar la final se vor selecta cel puţin 25 de cărţi, care vor fi prezentate la Târgul Internaţional de carte de la Frankfurt, în pavilionul României.

Va urma o serie de expoziții la Cluj-Napoca, Iași şi Timişoara, la Târgurile Internaţionale de Carte de la Göteborg, Belgrad, Istanbul şi Sofia, iar mai apoi la Leipzig, Paris, Londra, Bologna, Budapesta, în prima parte a anului 2016.

Juriul din acest an este format din Agnes Keszeg (ilustrator), Angela Rotaru (director de creaţie, Humanitas), Barna Nemethi (fotograf / director de creaţie Griffon&Swans) Arina Stoenescu (grafic designer, Suedia), Hajdu Aron (editor, Bookart), Daniela Chiorean (grafician, UAD), și un specialist din Franța. 

Ei vor acorda un mare premiu și opt distincţii speciale: menţiunea juriului, premiul pentru ilustraţie, premiul pentru carte pentru copii, premiul pentru carte educativă - manual, premiul pentru album, premiul pentru carte de artist, premiul pentru tânăr designer şi premiul pentru experiment tipografic. Penultimul dintre ele este acordat de ICR şi Centrul Naţional al Cărţii şi constă în susținerea unei deplasări şi participarea unui artist la programul unui târg internațional de carte în străinătate. 

"Cele mai frumoase cărți" este un proiect cultural cu desfășurare anuală, dedicat designului de carte, organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură. 

Comenteaza