În Cluj, bicicletele se fură în amiaza mare: numărul de biciclete furate deşi au fost legate e mai mare decât cele neasigurate

În Cluj, bicicletele se fură în amiaza mare: numărul de biciclete furate deşi au fost legate e mai mare decât cele neasigurate
Mai bine de 150 de biciclete au fost furate în doar şapte luni în Cluj-Napoca, iar jumătate dintre acestea au fost furate ziua în amiaza mare, arată o analiză a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, remisă la cererea ziuadecj.ro. Fenomenul a luat o asemenea amploare încât în acest an poliţiştii au început să ţină evidenţe separate pentru acest gen de furturi.

În acest an au fost furate, în total, 157 de biciclete doar în Cluj-Napoca - cel puţin acesta este numărul de sesizări în acest sens. Din total, 74 au fost comise pe timp de zi şi 83 au fost comise pe timp de noapte.

"Frecvenţa comiterii unor astfel de furturi se poate explica prin faptul că bicicletele sunt uşor de sustras şi de vândut mai departe, uşor de modificat ca semnalmente - se vopsesc, se schimbă componente definitorii - astfel încât să devină greu de recunoscut", explică purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Adriana Vornicu. Majoritatea bicicletelor au fost furate prin tăierea sistemului de asigurare, dar pe locul secund în ordinea frecvenţei furturilor ajung bicicletele lăsate neasigurate. Până în luna iulie s-a reuşit documentarea activităţii infracţionale a 11 autori. "În toate cazurile, poliţiştii desfăşoară activităţi de identificare şi tragere la răspundere penală a făptuitorilor, dar recuperarea bunurilor este îngreunată de faptul că părţile vătămate nu mai deţin acte de provenienţă a bicicletelor sau sunt în imposibilitatea de a furniza date despre modelul ori marca acestora", explică Vornicu.

UPDATE Clujeanca Elena Nicolae e unul dintre cazurile fericite: bicicleta sa a fost furată ziua în amiaza mare, ba chiar în parcul Central şi în ciuda faptului că aceasta era asigurată cu lanţ cu cifru. A făcut imediat sesizare la Poliţie, a plecat la secţie pentru a face plângere, iar câteva zile mai târziu era anunţată de poliţişti să vină să-şi ridice bicicleta furată. "Se întâmpla fix înainte de Sfânta Maria, aşa că timp de patru zile - joi, vineri, sâmbătă şi duminică - n-am mai avut nicio veste", spune ea. "Luni am fost la Poliţie şi l-am cunoscut pe agentul care a preluat cazul meu şi căruia i-am dus poze cu bicicleta şi lista pieselor de pe ea - făcusem mai multe upgrade-uri, a doua zi am fost la Primărie şi am solicitat să păstreze imaginile filmate de camerele de supraveghere a traficului din zonă".

Elena Nicolae l-a văzut pe înregistrările camerelor video pe hoţul care i-a furat bicicleta. "L-am văzut pe hoţ cum a reuşit să taie lanţul în două minute şi jumătate, după care a luat-o pe lângă Chios, pe Splaiul Independenţei şi s-a pierdut pe Uzinei Electrice. La 30 de minute după ce a furat-o, hoţul - un puştan de 14 ani - a şi vândut-o, unui angajat al unei spălătorii auto din vecinătate, pentru doar 80 de lei. Hoţul furase mai multe biciclete şi a fost prins după câteva zile, de către poliţişti. Cum a reuşit copilul să vândă bicicleta cu doar 80 de lei, când e evident că aceasta costă mult mai mult? "Copilul a inventat o poveste întreagă, cu o mătuşă din Olanda care a adus bicicleta pentru cineva care nu o mai vrea. Numai manşoanele de pe bicicletă au costat 70 de lei", spune Elena Nicolae. 

Acum, că a văzut cât de uşor se fură bicicletele, chiar în centru şi chiar în amiaza mare, ea e hotărâtă să nu-şi mai lase bicicleta nesupravegheată. "Eu cred acum că orice tip de lanţ poate fi tăiat", spune ea.

Comenteaza