În plin scandal al pădurilor defrişate, Apusenii au sângerat din nou FOTO/VIDEO

În plin scandal al pădurilor defrişate, Apusenii au sângerat din nou FOTO/VIDEO
Două rânduri de demonstraţii au avut loc, în ultimele săptămâni, în marile oraşe ale ţării. Hoţii de lemne nu s-au lăsat impresionaţi şi au dat lovitura la Măguri-Răcătău, judeţul Cluj.

Composesoratul Măguri, care deţine păduri pe 2.000 de hectare de teren, a rămas fără pază în ultimele două săptămâni. Din cauza unei datorii de 80.000 de lei, neachitate de composesorat, Ocolul Silvic (OS) Someşul Rece, cel care asigura paza, şi-a retras pădurarii. Ce s-a întâmplat în aceste două săptămâni a fost, previzibil, un dezastru. Neimpresionaţi de demonstraţiile şi dezbaterile pe tema defrişărilor ilegale, hoţii de lemne şi-au luat frumuşel drujbele şi au masacrat pădurea.

În urma sesizării făcute de composesorat, la faţa locului a venit un echipaj format din reprezentaţi ai Poliţiei Judeţene, ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) şi ai OS Someşul Rece. Aceştia au trecut la însemnarea cu vopsea roşie, ca sângele, a arborilor nemarcaţi care au fost tăiaţi.

"Nouă ni s-a semnalat că s-au tăiat ilegal arbori între 16 şi 18 mai. Ocolul Silvic avea în pază, printr-un contract, şi proprietatea composesoratului Măguri. Există un litigiu, că nu s-au dat nişte bani. Aşa că Ocolul a ridicat paza. Concret, nu i s-a dat dispoziţie pădurarului să se ocupe şi de proprietatea composesoratului. S-a aflat în sat, aici merge repede vorba şi oamenii s-au apucat de tăiat. Asta e a treia zi de control. A fost o distanţă lungă de parcurs. Avem marcaţi peste 200 de arbori, cioate tăiate illegal. Cei de la Ocol vor face cubaj, acte semnate, ştampilate, vor stabili valoarea prejudiciului. De acolo încolo vedem: îi penal, nu-i penal? Dar e posibil că-i penal", a dezvăluit unul dintre cei care au efectuat controlul.

În zona unde s-a tăiat ilegal a venit şi fostul pădurar Voicu Tomoş, cel care a dat în vileag "mafia lemnului". Acesta a explicat că nu toţi cei 200 de arbori au fost tăiaţi în ultimele două săptămâni; el bănuieşte încă că cei care fac controlul vor să ascundă furtul de lemne petrecut când încă mai exista pază în cele trei cantoane ale composesoratului, Comora, Lunca Deacului şi Daicu. Tomoş este membru al composesoratului Măguri.

"Nu trebuie să fii specialist ca să îţi dat seama de vechimea acestor cioate. Uitaţi-vă. Asta-i o cioată tăiată de aproximativ o săptămână. Cioata lucrează: iese la suprafaţă răşina. Are şi culoare albă. Uitaţi-vă la această cioată mai veche, care are cel puţin două luni. Începe să se cojească scoarţa. Şi e marcată ca şi cum ar fi fost tăiată în aceste trei zile", a spus Tomoş.

Sătenii sunt supăraţi şi nu înţeleg de ce a trebuit să retragă OS Someşul Rece pădurarii. 

În zona Măguri-Răcătău, furturile din ultimele două săptămâni sunt doar o picătură în ocean. Versanţi întregi au rămas fără arbori viguroşi. Au rămas în urmă (mai ales) copaci tineri şi fragili, dar şi o uriaşă mărturie a furtului, compusă din cioate şi crengi rupte şi abandonate.

Priviţi şi vă miraţi!

Comenteaza