În siguranţă pe şosea, pe timp ploios. Ce sfaturi dau poliţiştii

În siguranţă pe şosea, pe timp ploios. Ce sfaturi dau poliţiştii
Ploile dau adeseori de furcă şoferilor, care sunt nevoiţi să-şi sporească atenţia pentru a se asigura că ajung în siguranţă la destinaţie. Pentru a-i ajuta să evite producerea de accidente, poliţia clujeană le face o serie de recomandări.

Şoferii sunt îndemnaţi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Indiferent dacă se află în localităţi sau în afara lor, când partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă sau zăpadă trebuie să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

"Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!", transmit oamenii legii. 

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, conducătorilor auto li se recomandă să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. 

Poliţiştii rutieri îndeamnă şoferii să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă, să cureţe în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi să folosească corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare. 

"Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante", mai precizează poliţiştii.

Nu în ultimul rând, şoferilor li se recomandă să se intereseze cu privire la condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă înainte de a porni la drum.

Comenteaza