În turul Europei de Est la vârsta de 6 luni. Episodul Cluj.
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:41
- Eveniment
- Ascultă știrea
O familie de jurnalişti - el neamţ, ea poloneză - a pornit într-o aventură demnă de romanele lui Jules Verne: alături de fetiţa lor de 6 luni, cei doi vor face ocolul Europei de Est şi al Mării Negre într-o jumătate de ani. Până la sfârşitul lui septembrie, Thomas, Anna şi micuţa Hanna vor traversa 13 ţări. Drumul lor a trecut şi prin capitala Ardealului, Cluj, unde s-au oprit timp de două zile.
într-o maşină hippie doldora de accesorii pentru bebeluşi, familia
şi-a început călătoria în urmă cu câteva săptămâni, vizând o ţintă greu de urmărit pentru un cuplu “normal” şi cu atât mai mult pentru un bebeluş: din Berlin, via România, Moldova, Ucraina, Rusia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria şi alte câteva opriri, familia Alboth intenţionează să facă turul bazinului Mării Negre.
“Mereu am vrut să călătorim. Pentru că eram însărcinată, iar Hanna s-a născut iarna, de sărbători am stat în spital, iar apoi am decis că viaţa noastră trebuie să continue în ritmul ei”, spune Anna, fostă ziaristă la un cotidian polonez. Soţul ei, Thomas, este fotograf în Germania şi s-au cunoscut la conferinţe de presă pe teme europene, desfăşurate la Bruxelles, în inima Uniunii Europene.
Clujul a fost una dintre opririle familiei “fără frontiere”, cum se autointitulează tinerii călători. Potrivit itinerarului dinainte calculat, ei urmează să parcurgă în total 13 ţări şi teritorii în următoarele luni, iar maşina lor e dotată pentru drum lung, astfel încât confortul bebeluşului Hanna să nu lase de dorit. De altfel, întregul program, spun părinţii, este gândit în funcţie de orele de somn şi mâncare ale fetiţei lor.
“înainte, când eram doar noi doi, puneam totul într-un rucsac şi plecam. Acum, Hanna are atât de multe lucruri, încât a fost imposibil să ne urcăm într-un avion”, spune şi Thomas Alboth în timp ce aşază la orizontală rucsacul în care doarme Hanna. Tinerii afirmă că excursia lor inedită este o provocare şi că speră ca micuţa companioană să mai ţină minte câte ceva din această experienţă când va fi suficient de mare.
“Dacă nu, va vedea pozele cu mama şi tata în timp ce o duc peste tot”, adaugă Anna. Cei doi declară că au ales Europa de Est pentru că ţările occidentale nu mai au farmec. “în Vest, viaţa e înghiţită de economie. Peste tot sunt aceleaşi magazine, aceleaşi lucruri pe care le găseşti şi la tine acasă. în plus, vizitaserăm deja majoritatea statelor europene”, specifică Thomas.
Singurul stat din Uniune nemarcat pe harta familiei Alboth era România. Fotograful spune că vrea să cunoască România. “Am cumpărat cărţile Hertei Müller şi vreau să ajung şi la Sibiu. Ştiu despre România cu 100% mai puţin decât aş vrea”, zice el.
Chiar dacă drumul pe şoselele româneşti este o provocare, Anna spune că o deranjează mai mult alte lucruri la peisajul românesc, cum ar fi zecile de flacoane din plastic din lacuri şi de pe marginea râurilor.
“Am oprit mai întâi în Ucraina şi trebuie să recunosc că la graniţa cu România deja m-am simţit mai în siguranţă, erau prietenoşi, ne-au lăsat să trecem mai repede din pricina Hannei”, relatează fosta ziaristă. Cât priveşte Clujul, cei doi au vizitat Cetăţuia şi centrul istoric şi s-au arătat interesaţi de trecutul multicultural al regiunii.
10.000 de euro în cont
Excursia aflată în derulare are şi nişte costuri pe măsură. Cei doi părinţi au recurs la indemnizaţia aferentă, încasată în avans, dar şi la economii şi susţinere din partea familiei. Pentru cei tentaţi de o vacanţă hai-hui de acest gen: în total, costul expediţiei se ridică la peste 10.000 de euro.