Încă un an cu şcoli fără autorizaţii sanitare

Încă un an cu şcoli fără autorizaţii sanitare
24% dintre clădirile unităţilor de învăţământ clujene nu au, cu două săptămâni înainte de începutul anului şcolar 2012-2012, autorizaţii sanitare.

O mare parte dintre clădirile care funcţionează în cadrul şcolilor din Cluj nu au autorizaţii sanitare necesare activităţile care se vor desfăşura în viitorul an şcolar. Mare parte dintre şcolile din mediul rural nu posedă autorizaţii sanitare deoarece nu au apă potabilă curentă.

„În această clipă, unele şcoli mai au lucrări în desfăşurare, motiv pentru care urmează să fie evaluate. Avem, la nivelul judeţului Cluj, 521 obiective (clădiri ale şcolilor - n. red.) cu autorizaţie sanitară şi 165 de obiective fără autorizaţie. 24% dintre obiectivele aparţinând unităţilor de învăţământ clujene nu au autorizaţie sanitară", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Conform acestuia, unele dintre unităţile de învăţământ vor primi autorizaţii sanitare provizorii astfel încât acestea să poată funcţiona în anul şcolar viitor.

„În mediul urban sunt 387 de obiective dintre care 376 au autorizaţii sanitare, ceea ce reprezintă 97,15%, iar în mediul rural din 299 de obiective doar 145 au autorizaţie. Este vorba de acele şcoli care nu au apă curentă", a declarat Valentin Cuibus. Şi în Cluj-Napoca există trei unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare, la structurile I şi II ale grădiniţei Aşchiuţă (aflată în ambele locaţii la parterul unor blocuri - n. red.) şi spălătoria Colegiului de Transporturi. Astfel, structura I a grădiniţei Aşchiuţă nu a primit autorizaţie deoarece nu are bloc alimentar, cabinet medical şi izolator, în timp ce structura II nu respectă standardele circuitelor de la blocul alimentar. „Spălătoria de la Colegiul de Transporturi necesită igienizări care se fac la acest moment", a adăugat Cuibus.

Reporterii ZIUA de CLUJ au vizitat, ieri, grădiniţa din comuna Tureni, satul Miceşti, angajaţii făceau curăţenia de dinaintea începutului de an şcolar. „Până anul ăsta baia era afară, însă s-au făcut lucrări în primăvară şi acum este înăuntrul clădirii. Acum avem apă curentă şi boiler. Grădiniţa a fost renovată acum trei ani", a declarat una dintre angajatele unităţii de învăţământ.

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj urmează să realizeze mai multe controale la şcoli începând din 11 septembrie. „Pentru acest an, Ministerul Sănătăţii a elaborat ghiduri naţionale pe baza cărora se va face un control al unităţilor de învăţământ începând cu data de 11 septembrie. Controalele se fac imediat după începerea şcolii pentru că este necesar să observi şi funcţionalitatea în timpul activităţii acestor obiective de învăţământ. Există machete care vor trebui completate de inspectorii care realizează controale şi pe baza datelor se va face o analiză urmând ca situaţia să fie trimisă la Ministerul Sănătăţii, la Inspectoratul Şcolar şi la Instituţia Prefectului, iar împreună vom decide care este atitudinea pentru viitor în ceea ce priveşte şcolile din judeţul Cluj", a declarat Dorina Duma, directorul executiv al DSP. „S-a constatat lipsa apei potabile la şcolile din satele din judeţul Cluj, motiv pentru care DSP nu poate elibera autorizaţie sanitară de funcţionare, ştiut fiind faptul că apa este importantă pentru băut şi pentru spălatul pe mâini. Unde nu există reţea de apă nu au putut fi autorizate obiectivele de învăţământ. De asemenea, nu s-au putut da autorizaţii unde sunt grupuri sanitare de tipul latrinelor, care nu sunt corespunzătoare pentru şcoli", a precizat Duma.

 

Comenteaza