Incendii lângă centrala de la Zaporojie. Ce spune un fizician român

Incendii lângă centrala de la Zaporojie. Ce spune un fizician român

Mai multe incendii sunt active la doar câteva sute de metri de centrala nucleară de la Zaporojie.

"Situatia ultimelor 24 de ore. De ieri, pina azi, insumate, pozitiile tuturor incendiilor din vecinatatea centralei de la Zaporojie! In lungime, fisia are 7 km! Dintre ele, mare parte s-au stins, au mai ramas, la aceasta ora, cele din sud est. La 4 dimineata au inceput altele, conform datelor sitului NASA & EFFIS Copernicus. Vestea buna este ca vintul continua sa bata spre Vest si nu muta caldura si poluantii, direct spre centrala", a scris, joi dimineața, fizicianul Silviu Gurlui,  pe pagina sa de Facebook.

Acesta a postat o două imagini din satelit cu situația din zona centralei.

Incendii lângă centrala de la Zaporojie. Ce spune un fizician român

(imagini: https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/..https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis_current_situation/ )

"Nu stiu ce sa mai comentez, pentru ca imaginea este suficienta. Inteleg ca nu stiu cind (ca nici ei nu stiu), nu stiu care parti ar fi convenit la o intalnire intr-o tara vecina, dupa intalnire, ca atunci cind situatia militara va fi ok, cind nu stiu ce se mai intimpla, atunci vom avea ce asteptam: o comisie independenta sa traga un ochi macar consultativ in perimetrul centralei", a mai adăugat fizicianul.

Un nor de praf a ajuns în partea de nord-est a României. Acesta vine dinspre Ucraina și oamenii sunt îngrijorați că ar putea aduce cu el și particule rezultate din incendiile din țara vecină, inclusiv cele de lângă centrala de la Zaporojie.

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este cea mai mare din Europa și se află în orașul Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Aceasta a fost capturată de ruși la începutul invadării Ucrainei. Agenția Internațională pentru Energie Atomică este în alertă de atunci cu privire la situația de acolo, pentru că forțele ruse dețin centrala, dar și din cauză că zona este un câmp de luptă. Rusia a refuzat să îndepărteze armele de pe teritoriul centralei Zaporojie și, mai mult, Forțele armate ale Federației Ruse au plasat volume mari de combustibil pentru motoare în întreaga incintă a centralei nucleare din Zaporojie, ceea ce sugerează pregătiri pentru o posibilă provocare care să implice un incendiu.

Comenteaza