INCENDIU de vegetație într-o comună din judeţul Cluj / Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este INTERZISĂ

INCENDIU de vegetație într-o comună din judeţul Cluj / Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este INTERZISĂ
| Foto: fotografie cu caracter generic

Joi, 29 februarie a avut loc un incendiu de vegetaţie în comuna Iara din judeţul Cluj. Pompierii au acţionat o oră pentru a opri propagarea focului. 

"Solicitarea pentru stingerea incendiului de vegetație a venit ieri în jurul orei 16.30, iar la fața locului s-a deplasat o autospecială din cadrul Gărzii de Intervenție Băișoara.

A fost vorba despre aproximativ 3 ha de vegetație uscată afectate. Intervenția a durat aproximativ o oră și a reușit să împiedice propagarea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite", a transmis ISU Cluj. 

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă!

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum, transmite IGSU. 

Citeşte şi: A murit ars de viu după ce a incendiat vegetația uscată de lângă gospodărie

Comenteaza