Incendiul a atras sâmbătă lume bună la Pata Rât. "Am făcut plângere la Poliție" GALERIE FOTO

Incendiul a atras sâmbătă lume bună la Pata Rât.
La Pata Rât a ars sâmbătă gunoiul, după ce ieri luaseră foc barăcile oamenilor de pe strada Cantonului. Primarul și viceprimarul, prefectul, directorul RADP, reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Direcției de Sănătate Publică, lumea bună de la Cluj a petrecut ore de weekend la rampa de deșeuri.

Incendiile se țin lanț la Pata Rât. Sâmbătă dimineață a luat foc din nou groapa de deșeuri a municipiului Cluj-Napoca, aflată la numai câteva sute de metri de barăcile care au fost mistuite de flăcări vineri seară. Eficiența pompierilor clujeni, în stingerea incendiilor, este verificată aproape săptămânal la Pata Rât. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost alertat în jurul orei 11 că deșeurile ard cu flăcări mari. Autoritățile au pierdut deja numărul incendiile de la această rampă temporară.

Venit la locul incendiului, primarul Emil Boc a spus că focul a fost pus intenționat și a anunțat că municipalitatea a depus plângere la Poliție.

"Din datele pe care le avem, este un foc provocat și am făcut deja plângere la Poliție. Acum este mai bine, în sensul că suprafața este foarte restrânsă. Ne intensificăm eforturile pentru a-i opri pe cei care doresc să facă din această rampă o problemă majoră a Clujului", a declarat Boc, care a venit împreună cu viceprimarul Dan Tarcea și cu directorul RADP, Ion Pantelimon.

500 de metri pătrați a fost suprafața pe care s-au întins flăcările. Au existat mai multe focare, pe care pompierii, veniți iniţial cu două autospeciale, au reușit să le localizeze și să le țină sub control, dar lichidarea incendiului nu s-a reușit nici până după-amiază. ”E un incendiu de lungă durată. Nu a fost lichidat încă”, a spus, la 16.00, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș. Abia seara, după opt ore de luptă cu flăcările, calmul a revenit la Pata Rât. "Incendiul de la rampa temporară de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost stins după opt ore. Pentru lichidarea focului, ISU Cluj a intervenit cu cinci autospeciale", a declarat șeful ISU Cluj, Ion Moldovan, în jurul orei 20. Acesta a anunțat constituirea unei comisii de cercetare a cauzelor izbucnirii incendiului, din care vor face parte reprezentanți ai ISU și ai Poliției..

Rampa de gunoi este dotată cu camere video, dar prefectul Clujului, Aurel Cherecheș, susține că acestea sunt defecte.

"Am deplasat din nou forțe foarte numeroase, de la pompieri, de la jandarmi, de la mediu, de la sănătate publică, am vorbit și cu domnul primar să fie cineva să urmărească aceste camere și dacă nu funcționează să se repare instant. Nu se poate să avem incendii non-stop, non-stop la această groapă de gunoi. Ne facem de râs în toată țara", a spus Cherecheș.

Imaginile surprinse de camerele video la precedentul incendiu de la rampa temporară a municipiului Cluj-Napoca au fost ridicate de polițiști. Există supoziția rezonabilă că cineva plătește oameni care să dea foc, în mod regulat, gropii de gunoi.

Flăcări sâmbătă, flăcări și vineri, la câteva sute de metri depărtare. Colonia de oameni care își duce traiul de pe urma gropilor de gunoi ale Clujului s-a confruntat cu un incendiu, după ce un vârstnic a adormit înainte să stingă focul. Opt barăci au fost mistuite de foc, lăsând 8 familii fără un acoperiș deasupra capului. În total, 34 de oameni, 18 adulți și 16 copii, au rămas pe drumuri din cauza că locuințele improvizate în care locuiau au fost carbonizate.

 

Comenteaza