Încep înscrierile la facultăţi

Încep înscrierile la facultăţi
Înscrierile pentru intrarea în anul I de studii universitare de licenţă încep azi la majoritatea instituţiilor de învăţământ superior de stat, concursul de admitere constând la multe facultăţi în probe scrise, în timp ce altele vor departaja candidaţii după media de la bacalaureat.

Cea mai mare universitate din ţară din punctul de vedere al locurilor bugetate este Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Pentru 2012-2013, la învăţământul superior de stat au fost aprobate la nivel naţional 62.400 de granturi (bani, n. red.) pentru ciclul de studii universitare de licenţă, 35.600 pentru ciclul de studii universitare de master şi 3.000 pentru studiile de doctorat, potrivit cifrelor de şcolarizare de guvern în 24 mai. Anul universitar 2012-2013 va fi, astfel, primul în care sunt alocate granturi şi nu locur, la admiterea în anul I de studii.

Oficialii Ministerului Educaţiei precizau în aprilie că aceste granturi de studiu se pot fracţiona, în condiţiile respectării capacităţii de şcolarizare. "O universitate care primeşte 1.000 de granturi le poate da toate pentru locurile bugetate sau le poate fracţiona. Altfel spus, pot fi date 500 de granturi pentru locurile bugetate, iar restul, pentru locurile cu taxă, dar la care facultatea poate contribui cu o anumită sumă, iar studentul, cu restul. În schimb, universităţile nu vor mai putea percepe taxe mai mici decât costurile reale", au explicat oficialii ministerului.

(D.E.)

 

Etichete
Comenteaza