Încep lucrările de refațadizare la clădirea istorică de pe str. Universității

Încep lucrările de refațadizare la clădirea istorică de pe str. Universității
Primăria începe lucrările de refaţadizare în urgenţă la clădirea istorică de pe str. Universtăţii nr. 1.

Fațada clădirii istorice de pe strada Universităţii nr. 1 va fi refăcută în regim de urgență, conform ordinului primăriei. Societatea care se va ocupa de refațadizare este SC Canion SRL şi a fost aleasă de către asociaţia de proprietari, care a solicitat intrarea în programul de revitalizare a clădirilor din perimetrul de protecţie istorică al municipalității.

Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 585.481 de lei. Reabilitarea fațadei va implica lucrări de tencuieli, învelitoare, refacerea de ornamente, completare cu piatră şi zugrăveli. De asemenea, vor fi refăcute jgheaburile de colectare a apei de ploaie, pentru a preîntâmpina pe viitor umezirea pereților.

Clădirea se afă în acest moment într-o avansată stare de avarie, principalul motiv fiind întreţinerea defectuoasă a acesteia de către proprietari, fapt care a dus în ultimul an la desprinderea de bucăţi din tencuiala clădirii, care prin cădere au pus în pericol trecătorii. Un eveniment de acest gen gen a avut loc în data de 13 septembrie 2011, când trei copii au fost accidentați de bucăţile de piatră şi tencuială care s-au desprins din imobil.

„Regret că a fost nevoie să asistăm cu toţii la momentul în care a fost pusă în pericol sănătatea unor copii, pentru a reuşi să obţinem acordul proprietarilor în vederea introducerii clădirii pe lista celor care beneficiază de lucrări de urgenţă, deşi primăria a încercat în repetate rânduri un dialog cu aceştia. Doresc să atrag atenţia tuturor celor care deţin imobile care necesită refacere că este obligaţia proprietarilor de a se asigura că au o casă frumosă şi corect întreţinută şi pe exterior, nu numai în interior" a declarat primarul Sorin Apostu.

Clădirea istorică este construită în stil eclectic, iar ornamentele şi paletarul de culori în care se va realiza zugraveala urmează să fie decis pe parcursul etapelor incipiente de către Comisia de Protejare a Monumentelor, ai cărei consultanţi supraveghează lucrările.

 

Comenteaza