Începe TIFF. Vezi aici lista premierelor cinematografice și experiențelor digitale

Începe TIFF. Vezi aici lista premierelor cinematografice și experiențelor digitale

Cluj-Napoca prinde viață timp de zece zile grație TIFF, iar Piața Unirii găzduiește proiecțiile filmelor premiate la Cannes, Berlin sau Veneția. Tot la TIFF, participanții pot lua parte la o serie de experiențe digitale, concerte memorabile și un festival culinar aparte.

Noile voci ale cinematografiei autohtone câștigă teren la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie) din Cluj. Majoritatea lungmetrajelor prezentate anul acesta în competiția dedicată filmelor românești sunt semnate de regizori aflați la debut, multe dintre ele fiind deja aplaudate și premiate de juriile marilor festivaluri internaționale. Cinefilii sunt invitați să le descopere în secțiunea Zilele Filmului Românesc, alături de 18 noi scurtmetraje.

Pentru prima dată în istoria Festivalului Internațional de Film Transilvania, la cea de-a 21-a ediție a evenimentului, filmul documentar va avea o competiție dedicată lui. 10 opere singulare, realizate de regizori din întreaga lume, aflați la primul sau al doilea lungmetraj documentar din carieră, vor concura anul acesta pentru Premiul secțiunii What’s up, doc?, devenită în ultimii ani tot mai populară în rândul spectatorilor TIFF.

Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite. La TIFF 2022, spectatorii vor păși în culisele restaurantelor premiate cu Stele Michelin și îi vor cunoaște pe bucătarii care și-au propus să schimbe lumea prin intermediul gustului. Proiecțiile organizate anul acesta la Cercul Militar vor fi urmate de cine special pregătite la DaPino de staruri ale bucătăriei, chefi apreciați la noi în țară și peste hotare, inspirați de subiectele filmelor din programul TIFF 2022

Una dintre cele mai așteptate filme românești de la TIFF 2022 este proiectarea în premieră națională a ”Metronom”, film prezentat de Vodafone. Pelicula regizată de Alexandru Belc a câștigat premiul pentru regie la secțiunea „Un Certain Regard” de la Festivalul de la Cannes 2022. Filmul este debutul regizorului Alexandru Belc și evocă România anilor '70 printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare. În premieră mondială la Cluj va putea fi văzut noul film scris și regizat de Florin Piersic Jr., ”Nimic despre dragoste”.

Cea mai recentă extravaganță digital-animată concepută de Anca Damian, ”Insula”, va beneficia de o proiecție specială în Zilele Filmului Românesc, după un impresionant parcurs festivalier internațional început la Rotterdam și Goteborg. Mustind de inventivitate și culoare, comedia suprarealistă inspirată de piesa lui Gellu Naum reinterpretează povestea lui Robinson Crusoe transformând-o într-o fabulă muzicală.

Tot în zona experiențelor digitale memorabile, pe parcursul celor zece zile ale TIFF, Vodafone aduce în Piața Unirii din Cluj-Napoca o instalație digitală aparte, în care se îmbină unele dintre cele mai iubite opere de artă cinematografică și puterea tehnologiei. Instalația digitală interactivă scoate în evidență laturi ale tehnologiei despre care se vorbește prea putin: frumusețea și simplificatea, experiențele digitale având puterea să îi aducă într-un singur loc pe cei dragi, indiferent de distanță și vremuri.

Bestia (1917), capodopera cinematografiei mute semnată de regizorul Aleksander Hertz, cu Pola Negri în rol principal, ajunge în premieră în România, într-o versiune restaurată digital. Producția va fi acompaniată live de muzica compozitorului și pianistului premiat cu Grammy, Włodek Pawlik.

Selecția din acest de la TIFF conține și o serie de filme premiate la Berlinale și aplaudate la Cannes, recompensate cu distincții importante la San Sebastián și apreciate de juriul de la Veneția.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Comenteaza