Închisoare cu executare pentru șoferii băuți sau drogați implicați în accidente mortale

Închisoare cu executare pentru șoferii băuți sau drogați implicați în accidente mortale

Proiectul de lege care prevede ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis, care produce accidente mortale să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea a fost adoptat de Senat. Camera Deputaților va avea ultimul cuvânt de spus.

''Inițiativa legislativă vine să repare post-mortem memoria persoanelor ucise în accidente rutiere de șoferi care se urcă la volanul autovehiculelor după ce au consumat alcool, droguri sau fără a deține drept de conducere'', potrivit aleșilor care susțin proiectul de lege.

Modificarea adusă este aceea că, în urma unei ucideri din culpă din cauza conducerii unui autovehicul fără permis sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe interzise, nu mai poate fi aplicată condamnarea cu suspendare, cum permite Codul penal în prezent, ci este prevăzută pedeapsă cu executare, pentru concurs de infracțiuni.

Proiectul de lege este în procedură de urgență, ceea ce înseamnă că poate să treacă repede și de Camera Deputaților. În cazul adoptării rapide a proiectului, realizabilă și într-o săptămână, termenul pentru sesizare la CCR e de doar două zile, nu trei zile ca în procedura clasică. Însă inițiativa a avut consens pe bandă rulantă, fiind avize pozitive de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, dar și raport favorabil în unanimitate de la comisia juridică.

Comenteaza