"Incident" între Rusia şi SUA deasupra Mării Negre: Un avion a doborât o dronă

"Incident" între Rusia şi SUA deasupra Mării Negre: Un avion a doborât o dronă
| Foto: https://www.navalnews.com/

Un avion rusesc a provocat prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre. Incidentul a fost aproape să ducă și la prăbușirea avionului rusesc.

Un avion de luptă rus a doborât marţi o dronă a forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre, după ce a avariat elicea dronei, au declarat Forțele Aeriene ale SUA. Casa Albă a numit acțiunile Moscovei „nesigure, neprofesionale și nesăbuite”, transmite CNN

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Brig. Generalul Patrick Ryder a adăugat marți că aeronava rusă a zburat „în vecinătatea” dronei timp de 30 până la 40 de minute înainte de a se ciocni imediat după ora 7 a.m., ora Europei Centrale.

Drona desfășura o operațiune de rutină în spațiul aerian internațional când cele două avioane rusești au încercat să o intercepteze.

„Aeronavele SUA și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în parametri de siguranță”, a spus generalul James B. Hecker, comandantul forțelor SUA din Europa și Africa, într-un comunicat de presă.

Acest incident face parte dintr-un „tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși” care interacționează cu aeronavele americane și aliate în spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre.

„Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la la escaladare neintenționată”, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Rusia susține că avioanele de luptă rusești nu au lovit drona americană Reaper în spațiul aerian de deasupra Mării Negre și că aeronava americană s-a prăbușit singură deoarece nu a fost bine manevrată. 

„Ca urmare a manevrelor necorespunzătoare, drona și-a pierdut controlul, pierzând din altitudine până la coliziunea cu suprafața apei”, susține un comunicat al Ministerului rus de Externe. „Piloții ruși nu au folosit armele de la bordul aeronavei, nu au intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot și s-au întors în siguranță pe aerodromul din țară”, se arată în comunicatul citat de agențiile de presă de stat.

Comenteaza