Inculpat cu funcţii multiple: profesor, director, preşedinte

Inculpat cu funcţii multiple: profesor, director, preşedinte
Dorel Avram, inculpat în dosarul “Bacul xeroxat”, a spus la tribunal
că este “fondatorul şi preşedintele învăţământului privat în Cluj-Napoca”.

Tribunalul a dispus eliberarea lui Dorel Avram, directorul şcolii private “Didactica Nova”, în urmă cu trei zile, pe motiv că acesta este mai puţin vinovat decât cei doi membri ai comisiei de bacalaureat de la Grupul Şcolar “Alexandru Borza”, care sunt inculpaţi în dosar. În susţinerea cererii sale, Dorel Avram a spus că este o persoană disciplinată, că este cadru didactic de 30 de ani şi că a pus bazele învăţământului privat din urbea de pe Someş.

În motivarea încheierii tribunalului se menţionează că, având ultimul cuvânt, inculpatul “arată faptul că este o persoană disciplinată, este cadru didactic de 30 de ani, este fondatorul şi preşedintele învăţământului privat în Cluj-Napoca”. În schimb, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Anca Hodorogea, spune că nu a auzit de vreo asociaţie a şcolilor private.

“Nu am auzit niciodată de asemenea funcţie. Acum aud prima dată”, a afirmat Hodorogea. Pe lângă această autointitulare, Avram mai este director al şcolii private “Didactica Nova”, director adjunct la Liceul “Victor Babeş”, membru al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar şi profesor de economie. Instanţa Tribunalului Cluj a admis cererea de liberare sub control judiciar a lui Dorel Avram pe motiv că acesta “nu făcea parte din comisia de bacalaureat, că gradul de vinovăţie al acestui inculpat este mult mai redus decât al membrilor comisiei care au sustras şi falsificat 42 de lucrări scrise”.

În acest sens, avocaţii lui Avram au precizat că “în ceea ce priveşte pericolul social concret pentru ordinea publică, sub nici o formă nu poate fi mai mare decât cel prezentat de preşedintele comisiei, Ilie Cornoiu, care este cercetat în stare de libertate, cu toate că se reţine ca fiind principalul vinovat”.

În motivarea încheierii privind eliberarea se arată că nu poate fi luat în considerare argumentul că Ilie Cornoiu este cercetat în stare de libertate, dar că “într-o cauză penală, în care se solicită luarea unor măsuri procesuale care vizează libertatea persoanei, nu se poate face abstracţie de participanţi, de modul de pregătire şi organizare a activităţii infracţionale, de gradul de implicare al fiecărui inculpat şi de pericolul pe care-l reprezintă pentru ordinea publică fiecare dintre inculpaţi, cu alte cuvinte, un proces echitabil presupune şi măsuri procesuale echitabile”.

Avram este acuzat de trafic de influenţă şi împotriva lui există până acum trei denunţuri ale unor candidaţi care spun că i-au dat 900 de euro, 600 de euro, respectiv o sumă neprecizată pentru a le înlesni promovarea probelor scrise. Inculpatul ar fi pretins că are influenţă asupra membrilor comisiei de bacalaureat.

Serviciul Teritorial Cluj al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a solicitat respingerea cererii de liberare provizorie a lui Dorel Avram. “În cauză au fost audiaţi mai mulţi martori, din declaraţiile cărora rezultă că inculpatul le-a pretins foloase materiale necuvenite, precum şi date noi, cum că inculpatul, pentru a-şi asigura scăparea, după descoperirea fraudei, a contactat telefonic mai mulţi candidaţi cărora le-a cerut să facă declaraţii mincinoase”, au precizat procurorii DNA. Instanţa a apreciat că această precizare “nu poate fi privită decât ca o simplă afirmaţie, atât timp cât acţiunea penală a fost pusă în mişcare doar pentru două acte de trafic de influenţă şi nici nu există la dosar mijloace de probă care să confirme respectiva afirmaţie”.

Procurorii au atacat cu recurs încheierea tribunalului, iar dacă acesta va fi respins de către Curtea de Apel, în 10 august, Avram va fi pus în libertate. În dosar mai sunt cercetaţi Ioan Rus, directorul Grupului Şcolar “Alexandru Borza” şi Ioan Văidăhăzan, director adjunct la Colegiul “Edmond Nicolau”, ultimul făcând parte din comisia de bacalaureat. Rus a declarat că Avram l-a contactat pe un director din Ministerul Educaţiei şi i-a oferit bani pentru a muşamaliza frauda de la bacalaureat.

Etichete
Comenteaza