Infernul povestit profanilor

Infernul povestit profanilor
Documentarul “Demascarea”, conţinând mărturii ale supravieţuitorilor din timpul reeducării prin tortură de la închisoarea Piteşti, în regia lui Nicolae Mărgineanu, a apărut în format DVD şi va fi lansat pe 17 februarie.
Filmul lui Mărgineanu, după un scenariu al clujeanului Alin Mureşan, este un colaj zguduitor de 70 de minute de interviuri cu mai mulţi foşti deţinuţi politici care şi-au petrecut tinereţea în închisorile comuniste. Într-o piramidă a terorii şi suferinţei îndurate în închisori de populaţia românească inclusă aleatoriu în categoria de “duşman al poporului” - din care făceau parte studenţii, foştii militari din armata regală, foştii angajaţi ai ministerelor de interne şi de justiţie, foştii demnitari şi oameni politici - închisoarea Piteşti este considerată vârful ororii.

Structurat în mai multe capitole care încearcă să explice coerent scenariul torturii şi scopul administrării acesteia, filmul “Demascarea” dozează emoţiile privitorilor: “Torturile”, “Ororile”, “Blasfemiile” introduc gradual spectatorul într-un univers diabolic, la limita suportabilului. În contextul creat, supravieţuirea celor care îşi povestesc experienţa piteşteană pare de-a dreptul un miracol. Personajele însele oferă interpretări asupra terapiei de şoc la care au fost supuşi, Gheorghe Stănică îşi păstrează o sobrietate analitică, în timp ce mărturiile lui Nicolae Purcărea sau Dan Lucinescu te îngenunchează pentru că sunt cu adevărat dramatice şi dureroase. Pe de altă parte, Emil Sebeşan povesteşte lucid, cu detalii, tortură după tortură, ca într-un rechizitoriu. În total, 600 de studenţi au fost închişi în Piteşti între 1949-1951.

“Am încercat să intervenim cât mai puţin şi am lăsat mărturiile oamenilor să spună povestea. Cred că asta a reuşit. Dacă e prea dur, e prea dur fiindcă asta a fost realitatea. Noi am vrut să transmitem pe lângă realitatea foarte dură şi un mesaj de speranţă. E discutabil dacă ne-a reuşit sau nu”, a declarat Alin Mureşan, istoric în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Filmul va beneficia de câteva proiecţii publice în ţară, DVD-ul costă 10 lei plus taxe poştale şi poate fi comandat de la sediul Fundaţiei Arsenie Boca, online de pe fenomenulpitesti.ro şi de la sediul ICCMER.


⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
loading...
Comenteaza