Îngrijitor care maltrata câinii dintr-un adăpost de animale, amendat. Riscă închisoarea

Îngrijitor care maltrata câinii dintr-un adăpost de animale, amendat. Riscă închisoarea
Un îngrijitor dintr-un adăpost de câini fără stăpân din judeţul Cluj, care maltrata animalele, a fost amendat de inspectorii ANSVSA, fiind sesizate în acelaşi timp instituţiile abilitate de cercetare penală, bărbatul riscând, conform legii, închisoare de la 3 luni la un an.

În perioada 3 - 8 august, o echipă mixtă formată din inspectori ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai direcţiilor judeţene din subordine (DSVSA) a efectuat controale în adăposturile de câini fără stăpân, informează instituţia.

În judeţul Cluj, ANSVSA s-a autosesizat, ca urmare a unor articole apărute în presă şi a unor înregistrări video în care apăreau angajaţi ai unui adăpost public de câini fără stăpân din Dej, care maltratau animalele.

În urma verificărilor, în adăpost au fost descoperite deficienţe minore, pentru care inspectorii au acordat termene de remediere.

În ceea ce priveşte angajaţii adăpostului, îngrijitorul care a maltratat animalele, identificat pe înregistrările video, a fost sancţionat cu 3.000 lei. Activitatea celorlalţi îngrijitori este analizată în cadrul Comisiei de disciplină a Primăriei Dej.

Totodată, au fost sesizate instituţiile abilitate de cercetare penală, având în vedere că schingiuirea, maltratarea şi uciderea animalelor cu intenţie, conform Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an.

Cu ocazia unui alt control, la Cernavodă, la adăpostul aparţinând asociaţiei Spike, Refugiul de animale Spike, reprezentantul legal al asociaţiei a refuzat accesul inspectorilor în incinta adăpostului, fapt ce constituie contravenţie. Ca urmare a acestui refuz, reprezentantul legal al asociaţiei a fost sancţionat cu o amendă contravenţională de 4.000 lei.

În Mangalia, la adăpostul concesionat de către SC. Canin Kingdom SRL, inspectorii sanitari-veterinari au constatat că nu se respectau condiţiile de cazare privind densitatea animalelor. De asemenea, în adăpost s-au găsit animale, care nu erau înscrise în registrele de evidenţă şi pentru care nu erau întocmite documentele sanitare-veterinare obligatorii. Amenzile aplicate au totalizat 2.600 de lei şi s-a menţinut decizia de suspendare a activităţii de capturare, luată de inspectorii DSVSA Constanţa, cu ocazia unui control anterior, la acest adăpost.

În Slatina, la adăpostul public din Sărăceşti, a cărui activitate de capturare era suspendată începând cu data de 18 iulie, neregulile descoperite în timpul controlului au fost: condiţii precare de igienă, nesepararea animalelor (pe sexe, stare fiziologică, vârstă, grad de agresivitate), precum şi registre necompletate la zi şi lipsa instruirii personalului. În acest caz, s-a aplicat o sancţiune contravenţională de 3.000 lei şi s-a menţinut decizia de suspendare a activităţii adăpostului, până la data programată a unui nou control - 11 august.

Controalele în adăposturile de câini fără stăpân vor continua şi vor fi intensificate, în condiţiile în care Serviciul Poliţia Animalelor va deveni operaţional şi la nivelul DSVSA judeţene, mai spun reprezentanţii ANSVSA.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, ANSVSA avea prevăzută în structură o Poliţie a Animalelor, care va verifica deţinătorii de animale şi îi va sancţiona pe cei care nu le hrănesc sau le maltratează.

Poliţia Animalelor ar urma să se ocupe de controlul tuturor locurilor unde sunt ţinute animale, de la ferme, la pet shop-uri, incluzând grădini zoologice, circuri şi adăposturi, precum şi locuinţele unor deţinători, alături de transporturile de animale, a explicat pentru MEDIAFAX Kuki Bărbuceanu, consilier în cadrul Direcţiei Generale Control Oficial din ANSVSA din care urma să facă parte şi această nouă structură.

 

Comenteaza