Îngropat în criptă, în pământ reavăn de la Nicula

Îngropat în criptă, în pământ reavăn de la Nicula
Trupul lui ÎPS Bartolomeu Anania va fi îngropat astăzi, în cripta de sub Catedrala Mitropolitană, acolo unde mai odihnesc doi înalţi ierarhi. Prin testament, IPS Bartolomeu a cerut să fie îngropat în pământ reavăn de la Nicula.
Cripta a fost realizată prin evacuarea a câteva sute de metri cubi de pământ de sub catedrală. Prima înhumare a avut loc în acest loc în 1936, după trecerea la cele veşnice a episcopului Nicolae Ivan. Tot acolo este îngropat şi IPS Teofil Herineanu, predecesorul lui IPS Bartolomeu. “IPS a lăsat prin testament ca mormântul să îi fie umplut cu pământ reavăn, de la Nicula, iar peste el va fi aşezată o piatră pe care a comandat-o în urmă cu 15 ani, după ce a câştigat un premiu literar. Este scris, simplu: numele său, funcţia, anul naşterii şi anul morţii. S-a îngrijit de toate acestea tocmai ca să nu lase în urma sa nici o grijă şi nici o povară pentru cei care îi urmează”, a declarat preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Ceremonia înhumării a început, practic, aseară, odată cu slujba de vecernie de la ora 18:00, după care a fost susţinută slujba de înmormântare a călugărilor, care este săvârşită integral şi în cazul arhiereilor. Patriarhul Daniel era aşteptat pentru o scurtă vreme, după care avea şedinţe administrative. Biserica a fost deschisă toată noaptea, după care, la ora 7:00, s-a închis, din raţiuni organizatorice, legate în principal de curăţenie şi organizare a locurilor pentru fiecare categorie aşteptată la înmormântare, de la oficialităţi la feţe bisericeşti sau politicieni. “Îi aşteptăm cu drag şi pe credincioşi, cei pentru care IPS a slujit atâţia ani şi pe care i-a iubit atât. Din păcate, vremea de afară şi spaţiul nu ne permit să lăsăm decât foarte puţină lume în interiorul catedralei”, a mai spus Ivanov.

Rugăciunile vor începe de la ora 9:00. Liturghia Arhierească va fi susţinută de Patriarhul Daniel şi un sobor de arhierei. Slujba prohodului va începe la ora şi va dura circa o oră şi jumătate. Sicriul cu rămăşiţele lui Bartolomeu va fi purtat apoi în jurul catedralei, iar înainte de intrarea în criptă i se vor prezenta onoruri militare.


Cripta va fi deschisă publicului

Aceasta include două săli în care va fi mutat Muzeul Arhiepiscopiei, aflat în prezent la etajul 2 al sediului instituţiei. Nucleul acestui spaţiu, situat exact sub altarul Catedralei Mitropolitane, va fi constituit de mormintele ierarhilor înmormântaţi aici. După înhumare, cripta va fi deschisă publicului larg. Nu se vor putea aprinde lumânări, însă o candelă va fi aprinsă încontinuu la mormântul lui IPS.


Comenteaza