Înşelăciune şi ilegalităţi în brutăriile clujene. Ce au descoperit poliţiştii

Înşelăciune şi ilegalităţi în brutăriile clujene. Ce au descoperit poliţiştii
Poliţiştii s-au pus pe controale în panificaţie şi au constatat că dintr-un lot de zeci de pâini doar câteva respectau gramajul, în vreme ce restul erau mai mici; în plus, pâinea neagră nu era produsă din făină neagră, ci din făină ieftină şi aditivi alimentari.

Controlul a fost demarat în 1 septembrie în întreaga ţară, de Poliţia Română, şi urmăreşte combaterea ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie. De la declanşarea acţiunii, 215 poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au efectuat 540 controale la societăţi comerciale şi persoane fizice, fiind verificate şi 415 mijloace de transport.

Au fost depistată o infracţiune de înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, au fost aplicate 156 de amenzi în valoare de 148.240 lei.

Într-o brutărie poliţiştii au constatat că se fabrica şi comercializa „franzelă neagră feliată-produs natural pe vatră", având trecute ca ingrediente pe ambalaj şi în reţetar ,,făină neagră de grâu, apă potabilă, drojdie şi sare iodată", dar în realitate pentru fabricarea franzelei negre se folosea făină de grâu de o calitate inferioară şi aditivi chimici, produsul fiind prezentat ca natural.

Totodată, poliţiştii au cântărit două loturi de produse existente pe stoc, respectiv ,,franzelă feliată şi ambalată de 700 grame", unde din 30 de bucăţi cântărite, doar 7 bucăţi aveau cantitatea de 700 grame, iar celelate de 23 bucăţi erau sub gramajul legal. De asemenea, din lotul de 17 bucăţi ,,franzelă albă feliată şi ambalată de 500 grame", doar o bucată avea gramajul înscris pe etichetă, restul fiind sub gramaj. Poliţiştii fac acum cercetări pentru infracţiunea de înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor faţă de administratorul societăţii.

Urmare unui control efectuat împreună cu comisari din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Cluj la o societate comercială din Cluj-Napoca, având ca principal obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor de panificatie, poliţiştii au constatat că administratorul societăţii, a desfăşurat activităţi de comercializare a produselor de panificatie respectiv, pâine şi produse de patiserie, fără a respecta conditiile igienico-sanitare, multe din produse nefiind etichetate sau având termenul de valabilitate expirat. Administratorul firmei a fost amendat cu 60.000 lei, iar 140 de kilograme de produse de panificaţie au fost confiscate; firma a fost închisă pentru trei luni.

Comenteaza