Institut de cercetare a relaţiei dintre om şi animal, la Cluj

Institut de cercetare a relaţiei dintre om şi animal, la Cluj
Un institut care cercetează relaţia dintre om şi animal, primul de acest gen din ţară după cum spun iniţiatorii, va fi înfiinţat la Cluj, ca o asociere între două facultăţi.

Institutul de Cercetare a Interacţiunii Om-Animal (ICIOA) a fost înfiinţat de doi cercetători - psihologul Alina Rusu de la Facultatea de Psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" şi medicul veterinar Andrei Mihalca, prorector la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). În asociere a mai intrat şi grădina zoologică din Turda, ce ar urma să se deschidă cel mai devreme în toamna anului vitor după modernizări.

Deocamdată Mihalca nu ştie în ce formă va funcţiona institutul - ca ONG sau ca institut de cercetare în subordinea Ministerului Educaţiei. Ce e cert, însă, e că va aplica pentru finanţare la orice grant deschis şi care va fi compatibil cu misiunea institutului. "Ca să înfiinţezi un institut tot ce ai nevoie e o hârtie, dar ca să-l faci să funcţioneze e nevoie de bani", explică el. Cercetarea se va axa în primnul rând pe comportamentul animalelor, în special a celor ţinute în captivitate, spune Mihalca, cu referire la cooptarea în consorţiu a grădinii zoologice Turda. Deocamdată UBB şi USAMV au organizat un seminar de cinci zile sub egida institutului, ce tratează managementul grădinilor zoologice. Seminarul de la USAMV se încheie mâine.

Mihalca este un globe-trotter şi a vizitat până acum 30 de ţări, în care a studiat printre altele şi animalele în habitatul lor natural.

Etichete
Comenteaza