Interzişi în Conti

Interzişi în Conti
Mai multe evenimente programate în incinta fostului hotel au fost anulate sau mutate. Cu toate acestea, există multe cereri pentru clădirea abandonată din centrul oraşului.

Un festival de muzică electronică programat la Continental va fi mutat într-o altă locaţie. Organizatorii susţin că administratorii clădirii, aflate acum în paragină, şi-au schimbat opţiunile pe ultima sută de metri cu toate că iniţial aceştia erau de acord cu desfăşurarea evenimentului.

Deoarece afişele care anunţau că evenimentul va avea loc la Continental au fost lipite în tot oraşul, organizatorii s-au văzut nevoiţi să anunţe doritorii că locaţia s-a schimbat. „Din motive independente de noi, suntem nevoiţi să mutăm evenimentul Daddy G (Massive Attack) / DJ Set, de sâmbătă 2 februarie, de la Hotel Continental, în altă locaţie neconvenţională şi anume parcarea subterană a stadionului Cluj Arena. Vă rugăm frumos să daţi anunţul mai departe pentru a ajunge la cât mai multă lume", au transmis organizatorii. În programul evenimentului erau incluşi Daddy G - Massive Attack DJ Set, Gojira, Dubase şi Silent Strike, preţul fiind fixat la 50 de lei.

„Duminică totul era OK, dar luni firma de lichidare ne-a anunţat printr-un mesaj că nu mai putem să ţinem acolo pentru că au apărut probleme cu fostul proprietar, ceva în genul ăsta. Nu am mai vrut să intrăm în amănunte şi am renunţat la Continental. Oricum, la Cluj Arena avem încălzire, e un spaţiu mai mare, există parcare, sunt mai multe intrări. În parcarea subterană s-a mai organizat ceva similar şi au venit peste 1.000 de persoane. Sperăm să strângem şi noi 800-1.000 de oameni", spune Edmond Lenarth, PR & event manager la Boiler Club & Booha Bar. „Noi nu am aprobat acest eveniment. Cererile de închiriere vor fi analizate în funcţie de evenimentul respectiv", a declarat Cristian Tomescu, reprezentant al Expert Insolvenţă Hunedoara (EIH).

Acesta nu este primul eveniment cu probleme dintre cele programate în clădirea degradată. „Nişte prieteni care au participat în decembrie la un târg de sărbători de la Conti s-au trezit dintr-o dată în întuneric pentru că au rămas fără curent electric", ne-a relatat o vizitatoare a expoziţiei. Târgul de Crăciun, organizat de Wow Group, promitea produse ca îmbrăcăminte, accesorii handmade, ceaiuri, decoraţiuni, bijuterii, jucării, cărţi sau dulciuri, fiind programat între 3 şi 23 decembrie, însă şi-a închis porţile prematur. Alţii au avut mai mult noroc: Transylvania College Cluj a ţinut aici pe 3 noiembrie un bal destinat strângerii de fonduri pentru elevii merituoşi proveniţi din familii cu venituri mici. La eveniment au participat îndeosebi oameni de afaceri din oraş. „Pentru noi a fost o locaţie excelentă, fiind un bal de Halloween. Nu am plătit chirie, ne-au amenajat toaletele de la clădire, iar de catering s-au ocupat cei de la Diesel. Am vrut să atragem atenţia asupra faptului că această clădire este un simbol al Clujului - era folosită iniţial drept cămin de cazare pentru studenţii medicinişti. Nu ştiu ce va fi acolo, hotel, centru cultural, dar cineva trebuie să înceapă. Arhitectura, faţada clădirii sunt remarcabile, e păcat să fie lăsată în paragină", afirmă preşedintele Transylvania College, Simona Baciu.

Printre evenimentele organizate cu succes în clădirea de pe str. Napoca s-au mai numărat cele din programul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, lansări de carte sau expoziţii tematice. În majoritatea acestor cazuri s-a apelat la catering sau la toalete ecologice. De asemenea, geamurile fostului hotel sunt folosite pentru popularizarea unor concerte sau festivaluri care se desfăşoară în oraş. Cei care se aventurează în preajma clădirii pot să aibă surprize neplăcute: un fotograf s-a trezit în cap cu un ţurţur căzut din zona acoperişului. „În clădirea aia aveau sălaş tot felul de aurolaci; alţii se drogau", ne-a relatat un clujean care a reuşit să intre în fostul hotel. Ulterior, la faţa locului a fost instalat un agent de pază.

Aşteaptă să se ieftinească

Primăria a amânat decizia de a cumpăra clădirea, motivând atât preţul prea mare, cât şi faptul că aceasta ar fi revendicată de Eparhia Reformată din Debrecen. Conducerea EIH a adăugat că nu există fonduri disponibile pentru conservarea acesteia. O nouă licitaţie pentru vânzare, după cele şapte eşuate, va avea loc în februarie, la un preţ de pornire de 5,5 milioane de euro. Cumpărătorul va trebui să execute şi lucrările de restaurare, care pot să dubleze preţul final. Pentru că este un monument istoric, statul are dreptul să cumpere cu prioritate clădirea, iar Ministerul Culturii a renunţat în favoarea primăriei. Datoriile Ardeleana erau de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, BCR, Spaxia, Primăria Cluj şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba. Imobilul e compus din subsol, parter, trei etaje şi terenul de 1.500 mp. Hotelul, realizat în stil eclectic după planurile arhitectului Lajos Pakey şi denumit iniţial New York, a fost finalizat în 1900. Cafeneaua aflată în aripa dinspre str. Universităţii a fost frecventată de către intelectualii vremii timp de o jumătate de secol. Ulterior, clădirea a fost preluată de compania bucureşteană Continental şi apoi de Ardeleana.

 

 

Comenteaza