Intoxicați cu bioxid de carbon în noul mall al Sibiului. O firmă din Cluj, chemată să dreagă sistemul

Intoxicați cu bioxid de carbon în noul mall al Sibiului. O firmă din Cluj, chemată să dreagă sistemul
Conducerea complexului comercial a fost nevoită să îl evacueze | Foto: Turnul Sfatului

Cinci persoane au fost transportate la spital în emisiilor de bioxid de carbon de la instalația de răcire a noului complex comercial de 100 de milioane de euro din Sibiu. O firmă din Cluj care se ocupă cu mentenanța acesteia a fost chemată joi dimineața să repornească sistemul. 

Miercuri seara, la Promenada Mall a cedat rețeaua unei instalații de frig, iar cinci persoane au fost transportate la spital, conform Turnul Sfatului, incidentul fiind generat de instalația de frig amplasată în subsol, în zona magazinului Kaufland.

Instalațiile de răcire de mare capacitate folosite de către comercianți în ultima perioadă folosesc bioxid de carbon. O astfel de instalație utilizează cantități mari de bioxid de carbon și de uleiuri. Cu câteva ore înainte de închiderea mall-ului, instalația de răcire de sub Kaufland a început să se comporte în afara parametrilor.

Temperatura din rețeaua de bioxid a crescut constant și una din supapele de siguranță a început să elibereze ”surplusul”, arată surse familiarizate cu incidentul. Timp de câteva ore, persoana responsabilă de supravegherea instalațiilor a încercat mai multe manevre de a reduce temperatura, fără succes. În urma evacuării bioxidului de carbon prin supapa de siguranță, cei aflați în zonă au început să fie afectați.

Pompierii au intervenit rapid, înainte de ora închiderii mall-ului (22:00) și au decis evacuarea acestuia, având în vedere faptul că au detectat un nivel ridicat de bioxid de carbon în zonă. ”Trei dintre pompierii privați au și vomitat, aveau ochii umflați. Din fericire, după expunerea la bioxid de carbon în cantități peste cele normale îți revii rapid, căci nu e precum în cazul monoxidului de carbon care se fixează pe hemoglobină”.

Joi dimineața, instalațiile de frig au fost repornite sub supravegherea angajaților unei firme din Cluj-Napoca, responsabilă de mentenanța sistemelor în discuție. Investiția de 100 de milioane de euro a fost deschisă publicului în urmă cu două săptămâni, chiar dacă Inspectoratul pentru Situații de Urgență ISU nu a eliberat autorizația pentru securitate la incendiu. Ulterior conducerea mall-ului a solicitat amânarea acesteia până la o dată care va fi comunicată ulterior.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza