Învăţătoarele şi educatoarele, trimise înapoi la şcoală

Învăţătoarele şi educatoarele, trimise înapoi la şcoală
Învăţătoarele şi educatoarele încadrate în sistemul de învăţământ sunt obligate ca în următorii şase ani să absolvească facultăţi în domeniu.

Dascălii din mediul preşcolar şi primar clujean care au la bază liceul pedagogic vor trebui ca în următorii şase ani să facă dovada absolvirii studiilor universitare pentru a-şi putea continua activitatea în funcţiile didactice pe care le ocupă, ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă din luna decembrie care modifică Legea Educaţiei Naţionale. Legea ridică nemulţumiri în rândul educatoarelor şi învăţătoarelor cu vechime, dar şi în rândul sindicaliştilor din cadrul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC).

Ordonanţa de Urgenţă 92/2012 din luna decembrie modifică Legea Educaţiei Naţionale şi stipulează la articolul 6 că „Educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult şase ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă". Actul normativ a provocat nemulţumiri în rândul educatoarelor şi învăţătoarelor din Cluj.

La nivelul judeţului, există, conform statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, 1.254 de educatoare şi 1.319 învăţătoare. „Sunt mai multe modificări care s-au făcut, iar aceasta este una dintre ele. Printre modificările la Legea Educaţiei este şi prelungirea până la trei ani a perioadei în care pot preda profesorii care au ieşit la pensie, dar şi degrevarea directorilor de grădiniţe de activitatea didactică. Facem o evaluare pentru a vedea câte învăţătoare şi educatoare sunt în situaţia de a urma studii universitare", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ Cluj. El crede că măsura nu vizează şi învăţătoarele sau educatoarele cu experienţă. „Noi am analizat ordonanţa. Se pare că ea nu se referă la cei care mai au număr mic de ani până la pensie. Discuţiile despre pregătirea celor din mediul primar sunt de mai demult. S-a pus de mult problema ca ei să aibă acelaşi nivel de pregătire cu profesorii din mediul gimnazial. Hotărârea poate fi utilă în ceea ce priveşte nivelul de pregătire", a precizat Valentin Cuibus.

Pe de altă parte, conducerea SLIPC consideră că măsura îi dezavantajează pe dascălii cu vechime, care au participat de-a lungul anilor la numeroase cursuri de formare profesională. „Luni, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a făcut o adresă către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi către primul ministru în care sesizăm că nu este normal ceea ce se întâmplă şi că sunt voci care spun că această măsură este luată pentru a finanţa facultăţile private", a declarat Lucia Cojocaru, liderul SLIPC. Ea susţine că măsură le dezvantajează pe educatoarele şi învăţătoarele care lucrează de zeci de ani în sistemul de educaţie. „Sunt foarte multe colege educatoare şi învăţătoare care au peste 50 de ani, care au peste 30 de ani vechime în lucru şi care sunt în pericol să îşi piardă postul. Eventual, măsura poate fi luată pentru cei care intră în sistem, ca ei să fie cu studii superioare, dar nu pentru cei care sunt depăşiţi de vârstă. Nu cred că măsura i-ar face mai performanţi în activitatea lor", a explicat Cojocaru.

„Învăţătoarele cu 30 de ani vechime nu ştiu la ce ar mai avea nevoie de facultate, ele au format alte generaţii de învăţătoare cu care au făcut practică, au fost interesate să se perfecţioneze şi unele au făcut cursuri de formare cu mai multe credite decât ar putea primi la facultate", a explicat şi Vioara Temian, vicepreşedintele SLIPC, care este la bază învăţătoare.

Majoritatea învăţătoarelor de la Şcoala „Ioan Bob" au studii superioare. „Singurele învăţătoare care nu au studii superioare sunt aproape de pensie. Ele se vor pensiona până la intervalul de timp cuprins în ordonanţă", a declarat Elena Cârstocea, directoarea şcolii. Nici la şcoala „Octavian Goga" din Mănăştur învăţătoarele nu vor fi nevoite să urmeze studiile unei facultăţi de profil. „Învăţătoarele tinere au studii superioare. Mai avem câteva doamne învăţătoare care urmează să se pensioneze peste un an sau doi", a declarat Sorin Pop, directorul şcolii.

Comenteaza