Foto Invazie de gândaci puturoşi de toamnă în Cluj-Napoca, oraşul de cinci stele

Invazie de gândaci puturoşi de toamnă în Cluj-Napoca, oraşul de cinci stele
Invazie de gândaci puturoşi de toamnă în Cluj-Napoca, oraşul de cinci stele
Invazie de gândaci puturoşi de toamnă la Cluj-Napoca
Invazie de gândaci puturoşi de toamnă la Cluj-Napoca
Invazie de gândaci puturoşi de toamnă la Cluj-Napoca
Invazie de gândaci puturoşi de toamnă la Cluj-Napoca

Din toamna aceasta la Cluj-Napoca avem focare peste focare de COVID-19, avem studenţi din ţară şi de peste hotare cu miile care vor începe cursurile, dar mai avem şi o invazie de... gândaci puturoşi de toamnă.

Ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys), o insectă originară din Asia de Est, a invadat de câțiva ani orașele europene. A venit rândul şi oraşului de cinci stele de pe malul Someşului, care a fost invadat în toamna aceasta de această specie de gândaci.

Suntem insistent invitaţi să aerisim încăperile din cauza virusului care a ucis în România deja peste 5000 de oameni şi a infectat alţi peste 135.000. Dar dacă aerisim de zor, cel puţin la Cluj-Napoca, din Mărăşti, până în Mănăştur, avem de furcă pe urmă cu gândacii puturoşi de toamnă care îşi caută loc de hibernare în casele noastre.

Reclamaţiile primite de administratorii asociaţiilor de proprietari pleacă mai departe spre aurtorităţi. Un administrator din cartierul Mănăştur ne spune: "Aşa este, în tot oraşul zboară, aceste insecte, mai ales seara intră în case". Sugestia acestuia e să sunăm la telefonul primarului, şi să anunţăm cu toţii, cât mai mulţi locatari, doar, doar se va interveni cu o dezinsecţie serioasă a spaţiilor verzi dintre blocuri dacă vor fi mai multe solicitări de acest gen.

Acesta mai spune că a luat deja legătura la telefonul primarului cu dl. Rarău care l-a asigurat că va transmite celor de la dezinsecţie solicitarea cu pricina.

Pe măsură ce se apropie iarna vedem că încearcă să ni se strecoare în case și să se pună la adăpost. De o mărime considerabilă pentru o insectă (cca 2 cm), de culoare în general cenușiu-maronie (sau verde, dacă sunt insecte tinere), gândacii se înghesuie pe la tocurile ferestrelor, în fisuri din pereți, doar-doar găsesc un loc călduț pentru iarnă. Pot zbura și sunt polifagi, fiind dăunători pentru numeroase culturi.

Gândacii puturoși încep să devină tot mai vizibili cam de la jumătatea lunii septembrie. E perioada când adulții caută locuri de hibernare, iar casele noastre în curând încălzite ar putea fi adăpostul perfect. Mulți orășeni au o reacție de respingere când au prin preajmă o astfel de insectă. Insectele se strecoară pe balcoane și în jardiniere și încearcă să pătrundă cu orice preţ în case. Uneori reușesc și zboară cu un bâzâit supărător în jurul luminii. Au fost relatări despre adevărate invazii, de zeci de astfel de gândaci.

Poate fi luat în mână, însă atunci când sunt deranjați sau zdrobiți, degajă un miros neplăcut și de lungă durată. De asemenea, prezența lor în număr mare poate cauza alergii, în special la animalele domestice și mai ales când își declanșează apărarea chimică. Glandele parfumate sunt situate pe suprafața dorsală a abdomenului și pe partea inferioară a toracelui. Mirosul neplăcut, înțepător, pe care îl pot degaja este destul de deranjant și pentru om. Iar dacă e vorba de o invazie...

Mijloace de apărare nu prea există în afara pesticidelor și a măsurilor de prevenire a intrării lor în case plase, acoperirea fisurilor, orificiilor, crăpăturilor.

Totuşi clujenii spun că deşi au instalate plase pentru insecte la geamuri, aceşti gândaci sunt foarte abili în a pătrunde pe sub acestea sau prin orice altă fisură de lângă fereste.

Comenteaza