Invitaţii emisiunii Clujul în Realitate: Candidaţii de la centru au prioritate

Invitaţii emisiunii Clujul în Realitate: Candidaţii de la centru au prioritate
Înscrierea lui Mircia Giurgiu în PSD şi candidatura lui în Colegiul 1 din Cluj-Napoca, respectiv candidatura lui Adrian Paphagi în acelaşi Colegiu au fost discutate marţi seară în cadrul emisiunii „Clujul în realitate", de la Realitatea Tv Cluj, moderată de Ciprian Aron.

Invitaţii emisiunii au fost jurnalistul Florin Danciu şi sociologul Alina Bârsan.

„Din ceea ce vedem chiar în colegiul 1 Candidaţii de la centru au prioritate. Nu este vorba doar de Cluj ci vedem în toată ţara astfel de trimiteri şi reorientări", a explicat sociologul Alina Bârsan, cu privire la înscierea lui Mircia Giurgiu în PSD şi posibila lui candidatură în Colegiul 1, deşi reprezentanţii PSD Cluj nu ar fi de acord cu acest lucru.

Moderatorul Ciprian Aron a amintit de faptul că, potrivit unor surse, Giurgiu s-ar bucura de susţinerea unor membri PSD „de la centru", precum Valeriu Zgonea şi Viorel Hrebenciuc.

„Când o filială are rezultate sub media pe ţară, atunci conducerea centrală îşi rezervă într-un fel dreptul de a impune un candidat de la centru", a precizat jurnalistul Florin Danciu cu privire la posibila candidatură a lui Mircia Giurgiu din partea USL pe Colegiul 1. Ziaristul a arătat că, pe de altă parte această situaţie - a susţinerii unui candidat de la „centru" în opoziţie cu dorinţa formaţiunii de la nivel local - se întâmplă şi la PDL, unde filiala clujeană a avut rezultate mai mari decât media pe ţară şi unde Adrian Papahagi urmează să candideze pe Colegiul 1 din partea ARD, în ciuda opoziţiei de la nivel local a unora din membri PDL.

Invitaţii emisiunii au comentat şi apetenţa candidaţilor susţinuţi de la nivel central de a candida pe Colegiul 1, ce acoperă o parte din cartierul Mănăştur şi cartierul Grigorescu.

„Se pare că toţi au buletin de Mănăştur. E atractiv pentru ei, e colegiu mare, pe simularea făcută la alegerile locale, când am încercat să vedem cum ar fi dacă alegerile locale ar fi fost parlamentare, Colegiul 1 apărea câştigat de USL, mai degrabă datorită cartierului Grigorescu decât Mănăşturului", a precizat sociologul Alina Bârsan. Ea a mai explicat că alegătorii erau pregătiţi să voteze la parlamentare anti-PDL dar s-ar puta ca ei să nu fie îndeajuns de mulţumiţi de opţiuni.

Pe de altă parte sociologul nu îl vede pe cel de-al treilea candidat preconizat în colegiul respectiv capabil să îi învingă pe Giurgiu şi Papahagi.

„Momentan nu cred că Liviu Alexa are şanse să îi învingă pe cei doi candidaţi susţinuţi de cele două alianţe", a precizat sociologul.

 

Comenteaza