Ioan Piso, refuzat la “masa” Ministerului Culturii

Ioan Piso, refuzat la “masa” Ministerului Culturii
Directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso (foto), a cerut bani de la minister pentru expertizarea clădirii în care funcţionează, pe motiv că se prăbuşeşte sub planşeele de beton.

"Proiectul şi toate formalităţile s-au făcut în lipsa mea. Acolo era prevăzută o expertiză pentru a se stabili dacă fundaţiile clădirii vechi suportă planşeele de beton care trebuiau montate. Trebuia să se facă, dar nu s-a făcut. Valoarea expertizării era de circa 14.000 de lei, noi am cerut să ne fie dată acum această sumă pentru a vedea de ce au crăpat pereţii clădirii", a declarat directorul MNIT, Ioan Piso.

În urmă cu câteva săptămâni, acesta a susţinut şi o conferinţă de presă în care s-a plâns de starea precară a clădirii de pe strada Constantin Daicoviciu (Piaţa Muzeului - n. red.) spunând că a fost nevoie să susţină cu grinzi de lemn boltele spaţiului în care era expus tezaurul muzeului, care se aflau în prag de prăbuşire. "Domnul director Ioan Piso a solicitat, într-adevăr, MCPN suma de 11.000 lei pentru o expertiză, dar solicitarea s-a primit prin e-mail, ceea ce nu e tocmai oficial şi riguros şi, cel mai important, nu există o bază legală pentru această solicitare. Prin urmare, nu se poate aloca suma respectivă până când nu se vor respecta procedurile care să ducă la o bază legală", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, purtătorul de cuvânt al MCPN, Radu Enache.

El face referire aici la faptul că actualul director, neavând încheiat un contract de management cu ministerul, nu poate solicita fonduri. De altfel, ministrul Kelemen Hunor a declarat la începutul lunii aprilie că nu va semna nicio foaie de buget pentru Muzeul din Cluj până când conducerea nu va intra în legalitate. În plus, Radu Enache mai susţine că înainte de începerea lucrărilor de acoperire de la muzeul clujean s-a făcut o expertiză "pe baza căreia, de fapt, s-au început lucrările". "Acum, după ce o mare parte din lucrări s-au executat, se pare că a intervenit o problemă. Domnul director este, în acest caz, ordonatorul de credit - adică dânsul plăteşte, conform graficului, lucrările. Nu ştim exact cum a procedat şi ce a făcut, dar, dacă a apărut ceva care nu e în regulă, dânsul trebuie să constituie o comisie formată din reprezentanţi ai proiectantului, constructorului, Inpectoratului de Stat în Construcţii, ai MCPN şi ai MNIT. Comisia trebuie să constate ce anume nu este în regulă şi cine e de vină, după care, eventual, ar urma o expertiză prin care să se stabilească gravitatea problemei şi măsurile tehnice necesare. Chiar dacă suma poate părea mică şi birocraţia mare, trebuie să respectăm legea", a mai explicat Enache.

Reamintim că din primăvara 2010, lucrările pentru reamenajarea colecţiei MNIT, atribuite societăţii Artex Services International în baza unui contract de drepturi de autor în valoare de 11 milioane de euro plus TVA, au fost sistate, iar de atunci starea clădirii s-a deteriorat constant din pricina umezelii şi a lipsei fondurilor pentru întreţinere. La ora actuală multe dintre încăperile muzeului sunt cu igrasie şi pline de fisuri.

 

 

Comenteaza