ÎPS Bartolomeu şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor IMAGINI DE LA CATEDRALĂ
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Feb 2011, 01:39
- Eveniment
- Ascultă știrea
DISTRIBUIE
Cu regret şi durere în suflet, dar cu nădejdea în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu , Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului anunţă că în ziua de 31 ianuarie 2011, la ora 19:25, Părintele nostru, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu ANANIA, şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor.
Decesul a survenit la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca. Înconjurat de medici, prieteni, ucenici şi colaboratori apropiaţi, trupul Înaltpreasfinţitului Bartolomeu a cedat multiplelor afecţiuni care i-au marcat ultima perioadă de viaţă. Corpul celui care a fost, timp de 18 ani, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va fi depus în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde toţi cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu.
Ziua înmormântării, în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane, va fi anunţată ulterior.
În toate aceste zile de doliu, ierarhii, clerul şi credincioşii Bisericii noastre vor înălţa rugăciuni pentru iertarea păcatelor şi dumnezeiasca fericire a sufletului nobil al Părintelui nostru Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu şi pentru veşnica sa odihnă în Împărăţia lui Dumnezeu, alături de aleşii Săi.
Dumnezeu să îl odihnească în pace şi pe toţi cei îndureraţi să îi aline cu mângâierea Duhului Sfânt!
Permanenţa Consiliului Eparhial
Radu Preda, teolog - “A fost un model de om. Înainte de a fi ierarh sau cărturar, a fost un model de om. Nu a fost o personalitate în accepţiunea în care personalitatea este conferită de gradul de celebritate, a fost o conştiinţă de care, de altminteri, România are nevoie de urgenţă. A avut o viaţă sinuoasă; o conştiinţă este incomodă.”
Florian Bichir, teolog şi publicist - “Este o mare pierdere pentru Biserica Ortodoxă, dar, totodată, prin dispariţia fizică a mitropolitului, consider că se încheie o perioadă din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu a fost singurul deţinut politic din Sfântul Sinod şi reprezintă un simbol, atât al perioadei comuniste, al puşcăriilor, cât şi de reînnoire după 1990. Din cel mai umil deţinut la Aiud a ajuns în haine arhiereşti, ca un împărat.”
Claudiu Târziu, director revista Rost - “L-am cunoscut foarte bine pe vlădica Bartolomeu, am stat la ceas de taină cu dânsul şi am avut chiar o corespondenţă destul de bogată. După anii ’90 a învăţat să utilizeze calculatorul şi am avut un schimb asiduu de scrisori. A fost o figură luminoasă, nu numai ca ierarh al Bisericii. A fost o personalitate de creaţie, aducea foarte multă bucurie în jur şi putea schimba vieţi.”
Părintele Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu - “A fost una dintre cele mai strălucite voci ale amvonului. Avea o putere de convertire prin predică extraordinară. Principalele calităţi ale vlădicii au fost, în opinia mea, legate de scris şi vorbit. În ultimii ani noi nu am avut pe cineva de asemenea calitate literară şi filologică, dar şi din punct de vedere omiletic. Avea o putere de persuasiune prin predică extraordinară.”
Clujenii, îndureraţi
Peste 100 de clujeni au participat ieri-seară la depunerea trupului Înalt Preasfinţitului (ÎPS) Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, în catedrala Mitropolitană Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului. Cu ochii în lacrimi, oamenii s-au rugat pentru sufletul ÎPS.
Ramona Durbalău, 27 ani – “Am avut foarte mult de învăţat de la ÎPS. A fost un om drept, cu verticalitate. Sunt studentă la teologie. Cred că a făcut foarte multe lucruri pentru Cluj şi credincioşii ortodocşi”
Ioan Clamba, 51 ani – “Sunt în trecere prin Cluj şi aş vrea să mă rog şi eu la catafalcul Preasfinţiei Sale. Astăzi (ieri- n. red.) am auzit că a murit şi eu l-am preţuit foarte mult. Ca om de litere şi ierarh, cred că a fost o figură remarcabilă şi este o mare pierdere pentru Biserica Ortodoxă Română.”
Marius Danciu, 36 de ani – “De îndată ce am aflat că a decedat, am venit ca să îl conducem pe ultimul drum ca pe un mare mitropolit cum a fost ÎPS Bartolomeu. El a fost pentru noi un exemplu şi un îndrumător al bisericii, mai ales pentru oraşul Cluj.”
Bogdan Ilieş, 17 de ani -“Am venit în această seară pentru regretatul moment al morţii ÎPS Bartolomeu. A fost un om deosebit pentru toţi cei care l-au iubit şi l-au admirat.”
Iuliana, 24 de ani -“Mi-a marcat sufletul într-un an când am participat la olimpiada de dogmatică. Atunci l-am cunoscut personal. M-a marcat prin personalitatea lui.”
Juliana Horea, 56 de ani – “În acest spaţiu geografic a ţinut tradiţia orală a Bisericii Ortodoxe. A luptat pentru asta. A avut o mare dragoste pentru neamul nostru românesc şi pentru tradiţie”.
(C. PÎRVU)
ÎPS BARTOLOMEU ANANIA
1921– 18 martie: în localitatea Glăvile, judeţul Vâlcea, se naşte Valeriu Anania, fiul lui Vasile şi al Anei, născută Mărgăritărescu.
1933-1941– este elev al Seminarului Central din Bucureşti.
1942 – 2 februarie: intră în monahism la Mănăstirea Antim din Bucureşti, primind numele Bartolomeu.
– 15 februarie: este hirotonit ierodiacon; în peregrinările prin ţară, va fi ierodiacon la Mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş.
1942-1943 – urmează cursuri de diferenţă şi îşi ia bacalaureatul la Liceele Dimitrie Cantemir, respectiv Mihai Viteazul.
1941-1948 – urmează studii superioare de Teologie la Bucureşti, Cluj şi Sibiu; este absolvent al Academiei Teologice Andreiane din Sibiu.
1945-1946 – studii incomplete de medicină la Sibiu şi Cluj şi de muzică instrumentală la Cluj
1946 – iunie: student al Universităţii din Cluj şi preşedinte al Centrului Studenţesc Petru Maior; conduce greva studenţească antirevizionistă şi anticomunistă. Urmează un lung şir de arestări.
– este expulzat din Cluj.
1947 – iulie-decembrie: este stareţ al Mănăstirii Topliţa.
1948-1949 – ocupă funcţia de intendent al Palatului Patriarhal.
1949-1950 – este inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc.
1950-1951– este asistent al profesorului Teodor M. Popescu, la Catedra de Istorie Bisericească Universală din cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucureşti
1951-1952 – este decan al Centrului de Îndrumări Misionare şi Sociale al clerului, la Curtea de Argeş, unde predă cursuri de istorie bisericească şi omiletică.
1958 – este condamnat politic la 25 de ani de muncă silnică, pentru “uneltire contra ordinei sociale“; închis la Securitate, Jilava, Piteşti şi Aiud; eliberat după şase ani şi două luni, în 1964, prin decret general de graţiere.
1964-1965 – este numit, din nou, director al Bibliotecii patriarhale.
1965-1976 – funcţionează, în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America şi Canada, ca secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Cancelariei eparhiale, director al Departamentului Publicaţiilor, reprezentant al relaţiilor interbisericeşti.
1967 – 29 octombrie: primeşte harul preoţiei, fiind hirotonit de episcopul Victorin al Americii; ceva mai târziu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îi acordă rangul de arhimandrit. Ulterior, este distins – pe linie bisericească – cu “Crucea patriarhală”, “Ordinul Sfântului Mormânt” al Patriarhiei Ierusalimului, “Ordinul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”al Patriarhiei Antiohiei.
1976-1982 – la Bucureşti, este directorul Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române.
1978 – devine membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1982 – se pensionează şi se retrage la Mănăstirea Văratec.
1990 – 24 decembrie, Ajunul Crăciunului: începe munca de revizuire în limba română şi de comentare a Bibliei, începând cu textul Noului Testament, acţiune extinsă ulterior asupra întregii Sfintei Scripturi, pe o perioadă de unsprezece ani.
1991 – refuză calitatea de “membru de onoare” al Academiei Române.
1993 – 21 ianuarie: Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului.
7 februarie: în Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit şi instalat arhiereu. Ca arhiepiscop al Clujului, va urmări şi va lupta pentru dinamizarea activităţii pastorale a clerului şi pentru diversificarea ei în funcţie de cerinţele actuale ale societăţii, pentru implicarea Bisericii în acţiunile de asistenţă socială organizate, pentru refacerea legăturilor dintre Biserică şi Cultură, pentru îndrumarea expresă a tineretului – de la amvon şi prin diverse întâlniri –, pentru dezvoltarea relaţiilor ecumenice practice prin păstrarea identităţii proprii.
1995 – apare ediţia a doua a Noului Testament. Versiune revizuită, redactată şi comentată de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti.
1996 – primeşte titlul de “Cetăţean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca.
– este ales senator de onoare şi membru al Marelui Senat al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
1998 – Editura Kálvin János a Bisericii Reformate din Ungaria publică, în ediţie bilingvă româno-maghiară, Noul Testament, varianta Bartolomeu Valeriu Anania
2000 – primeşte de la Preşedinţia României: medalia jubiliară “Mihai Eminescu”; Ordinul Naţional pentru Merit în gradul de Mare Cruce.
2001– în anul întâi al mileniului trei este publicată Biblia sau Sfânta Scriptură, ediţie jubiliară a Sfântului Sinod, versiune diortosită după Septuaginta, redactată şi adnotată de Bartolomeu Valeriu Anania, arhiepiscopul Clujului, sprijinit pe numeroase alte osteneli. Lucrarea, tipărită deja în mai multe tiraje, se bucură de un interes cu totul deosebit din partea specialiştilor, dar nu mai puţin din partea credincioşilor, pentru noutatea de ordin teologic şi filologic pe care o aduce faţă de variantele româneşti precedente, pentru aşezarea textului într-o limbă română actuală şi, mai ales, pentru utilitatea celor peste 8.000 de note subsidiare menite să-i ofere cititorului căi de acces spre adevărul textului; în spaţiul Ortodoxiei româneşti, Ediţia jubiliară a Bibliei este prima versiune adnotată.
– Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca îi acordă titlul de doctor honoris causa
– primeşte titlul de doctor honoris causa din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca
2006 – în urma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4 noiembrie 2005, de înfiinţare a unei mitropolii la Cluj, iniţiativă validată de Adunarea Naţională Bisericească la 1 martie 2006, Bartolomeu Anania este instalat – la 25 martie, praznicul Bunei Vestiri –, de către Patriarhul Teoctist al României, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
2008 – pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca are loc Gala inaugurală a Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu, instituţie ce are drept scop conferirea de burse de studiu, în ţară sau străinătate, tinerilor merituoşi, cu rezultate deosebite la învăţătură şi posibilităţi materiale reduse.
2009 – primeşte Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul Memorii.
2010 – primeşte din partea Primăriei Cluj-Napoca titlul de Senior al cetăţii.
– La 22 noiembrie este ales membru de onoare al Academiei Române.
2011– 31 ianuarie, s-a mutat la cele veşnice, la Cluj-Napoca.
Vezi aici un editorial de Vasile Dâncu
Ziua înmormântării, în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane, va fi anunţată ulterior.
În toate aceste zile de doliu, ierarhii, clerul şi credincioşii Bisericii noastre vor înălţa rugăciuni pentru iertarea păcatelor şi dumnezeiasca fericire a sufletului nobil al Părintelui nostru Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu şi pentru veşnica sa odihnă în Împărăţia lui Dumnezeu, alături de aleşii Săi.
Dumnezeu să îl odihnească în pace şi pe toţi cei îndureraţi să îi aline cu mângâierea Duhului Sfânt!
Permanenţa Consiliului Eparhial
Radu Preda, teolog - “A fost un model de om. Înainte de a fi ierarh sau cărturar, a fost un model de om. Nu a fost o personalitate în accepţiunea în care personalitatea este conferită de gradul de celebritate, a fost o conştiinţă de care, de altminteri, România are nevoie de urgenţă. A avut o viaţă sinuoasă; o conştiinţă este incomodă.”
Florian Bichir, teolog şi publicist - “Este o mare pierdere pentru Biserica Ortodoxă, dar, totodată, prin dispariţia fizică a mitropolitului, consider că se încheie o perioadă din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu a fost singurul deţinut politic din Sfântul Sinod şi reprezintă un simbol, atât al perioadei comuniste, al puşcăriilor, cât şi de reînnoire după 1990. Din cel mai umil deţinut la Aiud a ajuns în haine arhiereşti, ca un împărat.”
Claudiu Târziu, director revista Rost - “L-am cunoscut foarte bine pe vlădica Bartolomeu, am stat la ceas de taină cu dânsul şi am avut chiar o corespondenţă destul de bogată. După anii ’90 a învăţat să utilizeze calculatorul şi am avut un schimb asiduu de scrisori. A fost o figură luminoasă, nu numai ca ierarh al Bisericii. A fost o personalitate de creaţie, aducea foarte multă bucurie în jur şi putea schimba vieţi.”
Părintele Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu - “A fost una dintre cele mai strălucite voci ale amvonului. Avea o putere de convertire prin predică extraordinară. Principalele calităţi ale vlădicii au fost, în opinia mea, legate de scris şi vorbit. În ultimii ani noi nu am avut pe cineva de asemenea calitate literară şi filologică, dar şi din punct de vedere omiletic. Avea o putere de persuasiune prin predică extraordinară.”
Clujenii, îndureraţi
Peste 100 de clujeni au participat ieri-seară la depunerea trupului Înalt Preasfinţitului (ÎPS) Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, în catedrala Mitropolitană Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului. Cu ochii în lacrimi, oamenii s-au rugat pentru sufletul ÎPS.
Ramona Durbalău, 27 ani – “Am avut foarte mult de învăţat de la ÎPS. A fost un om drept, cu verticalitate. Sunt studentă la teologie. Cred că a făcut foarte multe lucruri pentru Cluj şi credincioşii ortodocşi”
Ioan Clamba, 51 ani – “Sunt în trecere prin Cluj şi aş vrea să mă rog şi eu la catafalcul Preasfinţiei Sale. Astăzi (ieri- n. red.) am auzit că a murit şi eu l-am preţuit foarte mult. Ca om de litere şi ierarh, cred că a fost o figură remarcabilă şi este o mare pierdere pentru Biserica Ortodoxă Română.”
Marius Danciu, 36 de ani – “De îndată ce am aflat că a decedat, am venit ca să îl conducem pe ultimul drum ca pe un mare mitropolit cum a fost ÎPS Bartolomeu. El a fost pentru noi un exemplu şi un îndrumător al bisericii, mai ales pentru oraşul Cluj.”
Bogdan Ilieş, 17 de ani -“Am venit în această seară pentru regretatul moment al morţii ÎPS Bartolomeu. A fost un om deosebit pentru toţi cei care l-au iubit şi l-au admirat.”
Iuliana, 24 de ani -“Mi-a marcat sufletul într-un an când am participat la olimpiada de dogmatică. Atunci l-am cunoscut personal. M-a marcat prin personalitatea lui.”
Juliana Horea, 56 de ani – “În acest spaţiu geografic a ţinut tradiţia orală a Bisericii Ortodoxe. A luptat pentru asta. A avut o mare dragoste pentru neamul nostru românesc şi pentru tradiţie”.
(C. PÎRVU)
ÎPS BARTOLOMEU ANANIA
1921– 18 martie: în localitatea Glăvile, judeţul Vâlcea, se naşte Valeriu Anania, fiul lui Vasile şi al Anei, născută Mărgăritărescu.
1933-1941– este elev al Seminarului Central din Bucureşti.
1942 – 2 februarie: intră în monahism la Mănăstirea Antim din Bucureşti, primind numele Bartolomeu.
– 15 februarie: este hirotonit ierodiacon; în peregrinările prin ţară, va fi ierodiacon la Mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş.
1942-1943 – urmează cursuri de diferenţă şi îşi ia bacalaureatul la Liceele Dimitrie Cantemir, respectiv Mihai Viteazul.
1941-1948 – urmează studii superioare de Teologie la Bucureşti, Cluj şi Sibiu; este absolvent al Academiei Teologice Andreiane din Sibiu.
1945-1946 – studii incomplete de medicină la Sibiu şi Cluj şi de muzică instrumentală la Cluj
1946 – iunie: student al Universităţii din Cluj şi preşedinte al Centrului Studenţesc Petru Maior; conduce greva studenţească antirevizionistă şi anticomunistă. Urmează un lung şir de arestări.
– este expulzat din Cluj.
1947 – iulie-decembrie: este stareţ al Mănăstirii Topliţa.
1948-1949 – ocupă funcţia de intendent al Palatului Patriarhal.
1949-1950 – este inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc.
1950-1951– este asistent al profesorului Teodor M. Popescu, la Catedra de Istorie Bisericească Universală din cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucureşti
1951-1952 – este decan al Centrului de Îndrumări Misionare şi Sociale al clerului, la Curtea de Argeş, unde predă cursuri de istorie bisericească şi omiletică.
1958 – este condamnat politic la 25 de ani de muncă silnică, pentru “uneltire contra ordinei sociale“; închis la Securitate, Jilava, Piteşti şi Aiud; eliberat după şase ani şi două luni, în 1964, prin decret general de graţiere.
1964-1965 – este numit, din nou, director al Bibliotecii patriarhale.
1965-1976 – funcţionează, în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America şi Canada, ca secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Cancelariei eparhiale, director al Departamentului Publicaţiilor, reprezentant al relaţiilor interbisericeşti.
1967 – 29 octombrie: primeşte harul preoţiei, fiind hirotonit de episcopul Victorin al Americii; ceva mai târziu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îi acordă rangul de arhimandrit. Ulterior, este distins – pe linie bisericească – cu “Crucea patriarhală”, “Ordinul Sfântului Mormânt” al Patriarhiei Ierusalimului, “Ordinul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”al Patriarhiei Antiohiei.
1976-1982 – la Bucureşti, este directorul Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române.
1978 – devine membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1982 – se pensionează şi se retrage la Mănăstirea Văratec.
1990 – 24 decembrie, Ajunul Crăciunului: începe munca de revizuire în limba română şi de comentare a Bibliei, începând cu textul Noului Testament, acţiune extinsă ulterior asupra întregii Sfintei Scripturi, pe o perioadă de unsprezece ani.
1991 – refuză calitatea de “membru de onoare” al Academiei Române.
1993 – 21 ianuarie: Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului.
7 februarie: în Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit şi instalat arhiereu. Ca arhiepiscop al Clujului, va urmări şi va lupta pentru dinamizarea activităţii pastorale a clerului şi pentru diversificarea ei în funcţie de cerinţele actuale ale societăţii, pentru implicarea Bisericii în acţiunile de asistenţă socială organizate, pentru refacerea legăturilor dintre Biserică şi Cultură, pentru îndrumarea expresă a tineretului – de la amvon şi prin diverse întâlniri –, pentru dezvoltarea relaţiilor ecumenice practice prin păstrarea identităţii proprii.
1995 – apare ediţia a doua a Noului Testament. Versiune revizuită, redactată şi comentată de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti.
1996 – primeşte titlul de “Cetăţean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca.
– este ales senator de onoare şi membru al Marelui Senat al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
1998 – Editura Kálvin János a Bisericii Reformate din Ungaria publică, în ediţie bilingvă româno-maghiară, Noul Testament, varianta Bartolomeu Valeriu Anania
2000 – primeşte de la Preşedinţia României: medalia jubiliară “Mihai Eminescu”; Ordinul Naţional pentru Merit în gradul de Mare Cruce.
2001– în anul întâi al mileniului trei este publicată Biblia sau Sfânta Scriptură, ediţie jubiliară a Sfântului Sinod, versiune diortosită după Septuaginta, redactată şi adnotată de Bartolomeu Valeriu Anania, arhiepiscopul Clujului, sprijinit pe numeroase alte osteneli. Lucrarea, tipărită deja în mai multe tiraje, se bucură de un interes cu totul deosebit din partea specialiştilor, dar nu mai puţin din partea credincioşilor, pentru noutatea de ordin teologic şi filologic pe care o aduce faţă de variantele româneşti precedente, pentru aşezarea textului într-o limbă română actuală şi, mai ales, pentru utilitatea celor peste 8.000 de note subsidiare menite să-i ofere cititorului căi de acces spre adevărul textului; în spaţiul Ortodoxiei româneşti, Ediţia jubiliară a Bibliei este prima versiune adnotată.
– Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca îi acordă titlul de doctor honoris causa
– primeşte titlul de doctor honoris causa din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca
2006 – în urma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4 noiembrie 2005, de înfiinţare a unei mitropolii la Cluj, iniţiativă validată de Adunarea Naţională Bisericească la 1 martie 2006, Bartolomeu Anania este instalat – la 25 martie, praznicul Bunei Vestiri –, de către Patriarhul Teoctist al României, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
2008 – pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca are loc Gala inaugurală a Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu, instituţie ce are drept scop conferirea de burse de studiu, în ţară sau străinătate, tinerilor merituoşi, cu rezultate deosebite la învăţătură şi posibilităţi materiale reduse.
2009 – primeşte Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul Memorii.
2010 – primeşte din partea Primăriei Cluj-Napoca titlul de Senior al cetăţii.
– La 22 noiembrie este ales membru de onoare al Academiei Române.
2011– 31 ianuarie, s-a mutat la cele veşnice, la Cluj-Napoca.
Vezi aici un editorial de Vasile Dâncu
DISTRIBUIE
Comenteaza