ÎPS Iustinian: “Clujul trebuie să îşi apere mitropolia, Bartolomeu trebuie canonizat”

ÎPS Iustinian: “Clujul trebuie să îşi apere mitropolia, Bartolomeu trebuie canonizat”
Înalt Preasfinţitul Iustinian Chira, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a ridicat în timpul pelerinajului la catedrală un semnal de alarmă credincioşilor clujeni.
Episcopul Maramureşului şi Sătmarului nu crede că Mitropolia Clujului va ajunge să se unească cu cea a Sibiului pentru că “aici există un popor care îşi apără patrimoniul”. Ierarhul consideră şi că IPS Bartolomeu Anania ar trebui ridicat la rangul de sfânt.

“IPS Bartolomeu a fost foarte important. A avut o importanţă uriaşă. Am avut o singură inimă în două trupuri, a fost fratele meu. Raiul este deschis pentru el şi el va deschide raiul pentru toţi clujenii. I-a iubit pe clujeni, iar Clujul este una dintre localităţile care trebuie să îşi apere mitropolia. Bartolomeu este un om care merită să fie trecut în rândul sfinţilor”, a declarat IPS Iustinian. Întrebat despre posibilitatea ca Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului să se unească cu cea a Sibiului, IPS Iustinian crede că există doar o singură capitală a Ardealului. “Mitropolia Clujului nu este în nici un pericol pentru că aici există un popor care îşi apără patrimoniul. Nu se va ajunge la nimic. Nu poţi muta din casă în tindă. Capitala Ardealului este Clujul”, a afirmat ierarhul, care nu a vrut să nominalizeze persoana care ar urma să îi ia locul lui IPS Bartolomeu în fruntea mitropoliei clujene. “Buni sunt toţi. Ultimul credincios din biserica noastră e bun de mitropolit. Pentru mine şi ultimul credincios din România merită cât un vlădic (episcop - n. red.). Oamenii sunt oameni. Să vă mândriţi că sunteţi români şi ortodocşi”, a mai spus episcopul Maramureşului.

Despre cei care au spus că Mitropolia Clujului riscă să fie desfiinţată IPS Iustinian crede că vorbesc fără rost. “Unde-i nuntă e vorbă multă. Chemaţii şi nechemaţii se află în treabă să vorbească, îşi apără ambiţiile individuale care nu au nici o importanţă pentru ţară şi pentru Biserica ortodoxă”, a explicat arhiereul. El a fost episcop în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. “Am slujit aici la catedrală timp de 17 ani în vremurile grele. Îmi pare bine că am ajuns aici să îmi iau rămas bun, să mă întâlnesc cu Bartolomeu. Ne-am întâlnit duminică noaptea în vis. Am avut un vis extraordinar cu Bartolomeu, pe care l-am trecut în caietele unde îmi fac însemnările”, a adăugat IPS Iustinian. El a lăudat cetăţenii Clujului. “Binecuvântez populaţia din Cluj pentru că este de o mare nobleţe. Clujul este înnobilat prin tineret. Aici sunt cele mai importante facultăţi, cele mai importante spitale şi medici, cei mai buni credincioşi. Asta e o localitate care are un destin deosebit în viitorul României”, a mai spus ierarhul, care a precizat că în urma lui IPS Bartolomeu nu va rămâne un gol. “Nu e deloc gol. Golul e împlinit. Dumnezeu are grijă. «Rupi din codru o rămurică, ce-i pasă codrului de ea, ce-i pasă lumii de viaţa mea», zicea Coşbuc”, a amintit ierarhul.

Credincioşii au vegheat la căpătâiul mitropolitului

Mii de credincioşi au aşteptat ieri la o coadă de aproximativ 50 de metri, formată în faţa Catedralei Mitropolitane, pentru a intra înăuntrul acesteia ca să îi aducă un ultim omagiu IPS Bartolomeu Anania. Între credincioşii care aşteptau la rând s-a numărat şi pilotul de raliuri Bogdan Marişca. “Am venit la slujbele pe care le ţinea IPS ori de câte ori am avut ocazia.Cred că măcar atât putem face şi noi pentru el: să venim şi să ne închinăm la căpătâiul lui şi să facem o rugăciune. Acest moment este unul de tristeţe pentru clujeni şi ardeleni”, a spus Marişca.


⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
Comenteaza