Iranul avertizează Israelul să nu riposteze şi ameninţă că va lovi bazele americane, dacă Washingtonul susţine contraatacul

Iranul avertizează Israelul să nu riposteze şi ameninţă că va lovi bazele americane, dacă Washingtonul susţine contraatacul

Iranul avertizează Israelul că va lansa un atac mai amplu pe teritoriul său în cazul în care va riposta la atacul cu drone şi rachete lansat de Teheran în cursul nopţii şi susţine că Washingtonul a fost avertizat să nu sprijine acţiunea militară israeliană, relatează The Times of Israel.

"Răspunsul nostru va fi mult mai amplu decât acţiunea militară din această noapte, dacă Israelul va riposta împotriva Iranului", a declarat şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, generalul-maior Mohammad Bagheri, la televiziunea de stat. El a adăugat că Teheranul a avertizat Washingtonul că orice eventuală susţinere a represaliilor israeliene va avea ca rezultat luarea în vizor a bazelor americane.

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta la orice atac israelian împotriva intereselor, oficialilor sau cetăţenilor iranieni.

Potrivit relatărilor apărute în presă, care citează oficiali de rang înalt ai administraţiei americane, preşedintele SUA, Joe Biden, i-a spus premierului Benjamin Netanyahu că SUA nu vor sprijini niciun contraatac israelian împotriva Iranului.

Axios şi CNN au relatat că mesajul a fost transmis în timpul convorbirii telefonice între cei doi, care a avut loc duminică noaptea.

Axios a relatat că Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA se vor opune oricărui contraatac israelian. CNN relatează, la rândul său, că Biden a spus că SUA nu va participa la niciun astfel de răspuns.

Atacurile Teheranului au fost lansate după o presupusă lovitură aeriană israeliană asupra clădirii consulatului iranian din capitala siriană Damasc, la 1 aprilie, care a ucis mai mulţi comandanţi ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, inclusiv doi generali.

Hamas, mişcarea palestiniană susţinută de Iran, a apărat atacul Iranului asupra Israelului, care a implicat un val mare de aproximativ 300 de drone de atac şi rachete. "Noi, cei din Hamas, considerăm operaţiunea militară condusă de Republica Islamică Iran un drept natural şi un răspuns meritat la crima de a ataca consulatul iranian din Damasc şi la asasinarea mai multor lideri ai Gardienilor Revoluţiei", afirmă gruparea palestiniană cu care Israelul este în război, într-un comunicat.

Majoritatea dronelor iraniene care au survolat spaţiul aerian al Siriei în timpul loviturilor efectuate de Teheran în cursul nopţii au fost doborâte de avioane israeliene şi americane înainte de a ajunge la ţintele lor din Israel, au afirmat două surse occidentale din domeniul serviciilor de informaţii. Acestea au declarat pentru Reuters că interceptările aeriene au doborât zeci de rachete şi drone lansate de Iran care au zburat deasupra sudului Siriei, în provincia Deraa, a Înălţimilor Golan siriene şi a mai multor locaţii din estul Siriei, de-a lungul graniţei cu Irakul.

Iordania, la rândul ei, a interceptat câteva obiecte zburătoare care au intrat în spaţiul său aerian în cursul nopţii şi spune că a făcut-o pentru a asigura siguranţa cetăţenilor săi, potrivit unui comunicat al cabinetului de la Amman. "Câteva schije au căzut în mai multe locuri în acest timp, fără a provoca pagube semnificative sau vătămări ale cetăţenilor", adaugă declaraţia cabinetului iordanian.

Iordania, care se află între Iran şi Israel, şi-a pregătit apărarea aeriană pentru a intercepta orice dronă sau rachetă care i-ar fi încălcat teritoriul, au afirmat două surse de securitate regionale.

Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului a anunţat că şi Franţa s-a numărat printre ţările implicate în apărarea împotriva atacului Iranului asupra Israelului din timpul nopţii.

Forţele de apărare israeliene au declarat că atacul iranian, primul atac direct al Republicii Islamice asupra Israelului, a cuprins aproximativ 170 de drone, 30 de rachete de croazieră şi 120 de rachete balistice.

 

 

Comenteaza