Ţiriac: Va fi criză şi în 2012. Trebuie strânsă centura şi luate măsuri pentru mediul de afaceri

Ţiriac: Va fi criză şi în 2012. Trebuie strânsă centura şi luate măsuri pentru mediul de afaceri
Omul de afaceri Ion Ţiriac apreciază că România nu va ieşi din criză anul viitor, aşa cum estimase anterior.

Omul de afaceri Ion Ţiriac apreciază că România nu va ieşi din criză anul viitor, aşa cum estimase anterior, românii vor fi nevoiţi "să strângă centura", iar Guvernul va trebui să comunice permanent cu mediul de afaceri pentru a identifica problemele şi aplica măsurile necesare.

El a adăugat că, în eventualitatea unor noi împrumuturi, speră că autorităţile vor direcţiona fondurile pentru investiţii, în special în infrastructură.

În plus, omul de afaceri doreşte ca Guvernul să ia măsuri pentru mediul de afaceri, cu care trebuie însă să se consulte periodic, pentru identificarea problemelor.

"Bulgarii, uite, au fost aici cu ministrul de finanţe, un tinerel, care a lucrat la Banca Mondială vreo zece ani. Au venit înapoi şi-au spus: Am redus taxele, am redus TVA, unde ce ne vine înapoi, nu ne trebuie bani de la nimeni, uite ce facem. O ţărişoară mult mai mică ca noi, poate mai uşor de administrat", a adăugat el.

Pe de altă parte, omul de afaceri a spus că sunt necesare instrumente pentru a încuraja economia, iar "sindromul fricii totale" trebuie evitat.

"O să fie alegeri în Spania pe 20 noiembrie. Eu cred că dreapta, Partidul Popular, le câştigă din primul tur cu cel mai mare coeficient pe care l-au avut vreodată. Ştii de ce? Spaniolul e speriat. Nici măcar nu mai iese pe stradă", a afirmat Ţiriac.

La remarca moderatorului legată de situaţia Greciei, Ţiriac a arătat că problemele acestei ţări sunt minore în comparaţie cu eventuale situaţii similare în state precum Spania sau Italia, care ar putea avea nevoie de sume mult mai mari pentru a fi salvate.

"Grecia e atât de mititică. Mai dă 100 de miliarde, mai iartă-i de 100 de miliarde, nu ştiu ce, până la un moment dat când spune: Bine, acum s-a terminat, ia faceţi-vă treaba şi-am terminat. Euro, neeuro, nu se poate la infinit", a spus Ţiriac.

Revenind la situaţia României, omul de afaceri a estimat că va exista creştere economică în 2012, sublinind însă că avansul PIB nu se va compara cu cel de acum câţiva ani.

"Creştere economică după părerea mea o să ai. Dar creşterea economică e de la 0,01% până la 9%, cât aveam acum cinci ani", a spus Ţiriac.

Întrebat despre evoluţia cursului leu-euro, omul de afaceri a afirmat că moneda naţională a fost supraevaluată nejustificat în ultimii trei-patru ani, iar paritatea de 4,2-4,3 lei/ euro se încadrează într-o zonă de normalitate.

"După părerea mea, leul a fost foarte supraevaluat în ultimii trei-patru ani. Noi am crescut puterea leului enorm, nu ştiu de ce, pentru că n-am exportat mai mult. Leul ajunsese la cât? La trei şi ...? Era ridicol. Intrăm într-o zonă oarecum mai normală, şi dacă stăm undeva pe-aici, la 4,2-4,3, poţi să-ţi calculezi, pentru că noi tot plătim în euro afară. Noi suntem importatori, n-avem nevoie. Pe noi ne interesează mult mai mult ce exportăm, adică să facem ceva cu exportul", a încheiat Ţiriac.

Fostul tenisman, unul dintre cei mai bogaţi români, controlează grupul Ţiriac Holdings, cu activităţi în principal pe segmentele auto, imobiliare, servicii financiare, leasing şi transport aerian.

 

Comenteaza