Irina Nistor, despre "După dealuri": Imensa dramă care stă la baza filmului poate fi norocul nostru

Irina Nistor, despre
Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat astăzi că imensa dramă care stă la baza filmului "După dealuri" - propus pentru Oscar 2013 - poate fi norocul României în cursa pentru obţinerera prestigioasei statuete.

"Cel mai important este să ai noroc la ghinion. Această imensă dramă care stă la baza filmului poate fi norocul nostru", a spus Irina Margareta Nistor, referindu-se la celebrul caz Tanacu din 2005 care a inspirat romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, ce au stat la baza peliculei lui Mungiu.

Nistor a apreciat că "era perfect normal ca filmul lui Cristian Mungiu să fie propunerea României pentru Oscar", în condiţiile în care este cel mai premiat film românesc din acest an.

"Mai mult decât atât, «După dealuri» are calităţile incontestabiloe ale unui film de Oscar- este o poveste specială, bine lucrată, o poveste ortodoxă, un subiect extrem de incitant, mai ales dincolo de Ocean", spune aceasta.

În ceea ce priveşte şansele la Oscar ale peliculei lui Mungiu, Irina Margareta Nistor consideră că important este ca filmul să fie inclus printre cele care vor candida propriu-zis.

"Ştim că data trecută cu "4,3,2" nu a ajuns, dar ştim pe de altă parte că n-au reuşit (organizatorii premiilor Oscar - n.r.) să regleze problema asta cu privire la cine vede filmele. Sper ca anul acesta să fie o selecţie serioasă şi, mai ales, să fie văzut filmul, în condiţiile în care, acum câţiva ani a fost o mare problemă cu un film franţuzesc pe care pur şi simplu juriul Oscarurilor nu l-a văzut - caseta a fost lăsată la jumate şi s-a întors la regizor tot la jumătate; nimnei nu o rulase sau o derulase. Desigur, este foarte important şi care sunt celelalte filme care vor intra în competiţie alături de filmul «După dealuri» şi, de asemenea, toate să fie privite de pe aceeaşi poziţie. Producţia lui Mungiu are de trecut impasul lungimii fiindcă se zice că, pentru a lua Oscarul, un film trebuie să dureze cât ceremonia, aproximativ două ore jumate, ceea ce nu este cazul aici. «După dealuri» are însă atuurile unei poveşti incitante, ale unor actori buni şi un nume pe care deja îl ştie toată lumea, acela al lui Cristian Mungiu", mai spune criticul de film.

Filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, dublu premiat în mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin, a anunţat joi Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Un juriu român format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic şi istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film,director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Cluj, Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase, director de imagine şi regizor, şi Eugen Atanasiu, critic de film, a ales, cu o majoritate de voturi, ca filmul lui Cristian Mungiu să reprezinte România la premiile Academiei de film americane pe 2012, ce vor fi decernate la începutul anului viitor.

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare - un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la Cannes, filmul este scris şi regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

"După dealuri" spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

"După dealuri" are distribuitori în peste 30 de ţări şi îşi continuă traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenţa, urmând ca în curând să fie prezentat la Toronto - în secţiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires şi multe altele.

Filmul va fi proiectat la Bucureşti în avanpremieră în închiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie.

În 2007, filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat cu Palme d'Or la Cannes, a reprezentat propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Fiecare ţară poate propune o producţie proprie pentru această distincţie, iar dintre zecile de propuneri, este alcătuită mai întâi o listă scurtă de nouă pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizări. În ianuarie 2008, când s-a anunţat lista scurtă a filmelor propuse la această categorie a Oscarului, neincluderea filmului multipremiat al lui Mungiu, care fusese nominalizat la Globurile de Aur în acelaşi an, a cauzat un adevărat scandal. În acel an însă, Cristian Mungiu a devenit primul regizor român al cărui film a primit o nominalizare la premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografie, iar o nominalizare la categoria "cel mai bun film străin" aduce producătorului şi regizorului prestigiu, fapt care contribuie la creşterea încasărilor.

 

Comenteaza