Ironie. Unde a dispărut mobila lui Ceauşescu de la Cluj: a cumpărat-o Lucian Matiş

Ironie. Unde a dispărut mobila lui Ceauşescu de la Cluj: a cumpărat-o Lucian Matiş
Mare parte dintre obiectele de mobilier ale casei de protocol de pe strada Cardinal Iuliu Hosu, unde se caza nomenclatura comunistă, inclusive Elena şi Nicolae Ceauşescu, au ajuns să mobileze un apartament din Gheorgheni, după ce au fost cumpărate la licitaţie de Lucian Matiş

Obiectele de mobilier ale Ceauşeştilor au fost cumpărate de o persoană numită Lucian Matiş. Este vorba doar de o coincidenţă de nume, iar Matiş nu are nicio legătură cu martirul ucis la Revoluţie, care a purtat acelaşi nume.

Obiectele de inventar din fostele case de oaspeţi de pe strada Cardinal Iuliu Hossu, fostă Pavlov, la numerele 21, 23, 25 şi 27, astăzi retrocedate, au fost proprietatea SRP Victoria, care administrează şi hotelul Victoria din centrul oraşului. Mare parte din mobilier, inclusiv garniture de mobilier din dormitorul cuplului Ceauşescu, a fost transferată al hotelul Victoria, pentru mobilarea apartamentului M2, de la mezanin, în 1995. După nouă ani, în 2004, când hotelul a fost renovat, mobilierul a fost vândut la licitaţie. Cumpărător este, coincidenţă, Lucian Matiş, angajat atunci chiar la SRP Victoria, actualmente merceolog la Trustul de Instalaţii Montaj (TIM). "Nu ştiam cum să scăpăm de mobilă, pentru că era veche şi uzată", spun reprezentanţii hotelului.

Apartamentul M2 din hotelul Victoria, din imediata vecinătate a celui mobilat cu obiectele lui Ceauşescu, este însă conservat, cu mobilierul vechi de dinainte de Revoluţie,  din lemn masiv tapiţat.

Întrebat de ce s-a gândit să achiziţioneze mobila din fosta casă de protocol, Matiş spune că a cumpărat-o pentru că "eram angajat acolo, la Victoria, era culmea să n-o cumpăr". Victoria are totuşi zeci de angajaţi, iar la licitaţie au participat doar două persoane. "Nu mă mai deranjaţi cu astfel de chestii", i-a spus el reporterului.

Matiş locuieşte în cartierul Gheorgheni, pe Aleea Băişoara. Spune că nu a folosit mobilierul cumpărat nici măcar un moment. "L-am vândut la un văr de-al meu, cu acelaşi preţ cu care l-am cumpărat. Vărul a divorţat şi a plecat definitiv în Spania", a explicat el. Mai trebuie menţionat că licitaţia pentru valorificarea mobilierului a fost organizată de mai multe ori, din cauză că la concurs nu s-a prezentat niciun ofertant. La licitaţia de adjudecare au participat două persoane - Lucian Matiş şi Maria Cormoş. A fost un adevărat chilipir: patul dublu în care dormea nomenclatura a fost cumpărat cu 132 lei, comoda a costat doar 64,8 lei, în vreme ce dulapul a costat 181,6 lei. La licitaţie au fost vândute şi o servantă, o masă de şase persoane, un taburet, două noptiere, şase scaune şi o ladă de lenjerie, dar şi un banc de lucru.

Lucian Matiş se numea şi tânărul artist plastic clujean care a murit în 1989, fiind socotit unul dintre iniţiatorii, dar şi unul dintre martirii Revoluţiei de la Cluj.

 

Comenteaza