Îţi taie respiraţia: Clujul, pe primul loc în Europa!

Îţi taie respiraţia: Clujul, pe primul loc în Europa!
Un nou clasament european clasează oraşul din inima Ardealului pe primul loc în Europa. În calcul au fost luate 100 de oraşe, dintre care trei din România.

Potrivit unui clasament realizat de asociaţia Respire, în parteneriat cu We Demain, în Cluj-Napoca se respiră cel mai curat aer din întreaga Europă.

Clasamentul a fost realizat prin măsurarea numărului de zile din 2011 în care au fost depăşite pragurile sanitare în cazul a trei poluanţi: PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxid de azot şi ozon.

Topul este dominat de oraşe din Marea Britanie, nu mai puţin de cinci dintre acestea clasându-se în primele 10 poziţii. Astfel, după Cluj-Napoca, aerul cel mai puţin poluat se găseşte în Edinburg, Coventry, Cardiff, Manchester, Talin, Liecester, Liverpool, Palma de Majorca şi Bonn.

Realizatorii acestui clasament avertizează totuşi că rezultatele sunt puternic influenţate de condiţiile geografice diverse, dar şi de prezenţa unor dispozitive de măsurare a calităţii aerului foarte diferite din punct de vedere al fiabilităţii.

Cu cât există mai multe dispozitive funcţionale de măsurare a calităţii aerului, cu atât sunt mai multe şansele să se găsească nereguli. Dacă în Berlin, oraş plasat pe poziţia a 65-a, există 48 de staţii de măsurare, în Cluj-Napoca sunt doar două, care nici nu măsoară particulele fine din atmosferă, precizează asociaţia Respire.

Din România, au fost incluse în clasament şi Timişoara, care s-a plasat pe locul 60 şi capitala, pe locul 66.

Clasamentul a fost realizat cu ajutorul bazei de date Airbase, din cadrul Agenţiei Europene de Mediu.

 

Comenteaza