„Jaf la BT" - aceleaşi probe i-au adus achitarea, iar apoi condamnarea

„Jaf la BT
Decizie neaşteptată a Curţii de Apel în dosarul "Jaf la BT". Cei doi inculpaţi din dosar, Bogdan Baciu şi Andrei Hosu, au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare. În primă instanţă, la Tribunal, Baciu a fost achitat, iar Hosu condamnat la 17 ani de închisoare, în baza aceloraşi probe.

Decizia Curţii de Apel Cluj, pronunţată vineri, nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Hotărârea mi se pare vădit netemeinică şi o vom ataca cu recurs. Probatoriul nu conduce spre vinovăţia inculpaţilor", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, avocatul Tiberiu Ban, apărătorul lui Bogdan Baciu şi Andrei Hosu.

 

În ceea ce priveşte cele două hotărâri ale instanţelor clujene, avocatul spune că "sunt absolut contradictorii şi duc la aprecierea total diferită a aceloraşi probe". Tiberiu Ban a subliniat că în faza apelului au fost administrate aceleaşi probe ca în primă instanţă, doar expertiza de înălţime pentru Bogdan Baciu, cerută de procurori, a fost în plus, însă aceasta nu îl incrimina. "Mi s-a părut foarte bine argumentată achitarea lui Bogdan Baciu de către Tribunal, dar trebuia să se aplice şi celuilalt inculpat. Soluţia a fost interpretabilă, ea trebuia să fie unitară, să fie achitaţi ambii inculpaţi", a mai spus avocatul. În practica judiciară, deşi destul de rar, au mai fost întâlnite soluţii de achitare schimbate în faza apelului în condamnare, atunci când probele au fost interpretate eronat de prima instanţă.

 

La ieşirea din sala de judecată, imediat după pronunţarea deciziei, Andrei Hosu s-a arătat revoltat de soluţia Curţii de Apel Cluj, asta cu toate că, în cazul lui, pedeapsa a fost redusă cu 7 ani. „Ăştia-s mafioţi toţi. Nici un an nu acceptam, că n-am facut nici o faptă, şi-mi dau 10 ani! Asta e ţara lui Papură Vodă!", a spus Andrei Hosu la ieşirea din sala de judecată. Întrebat cine crede că a comis jaful, Hosu a spus că "sunt din sistemul lor, de aia se ţin unul pe altul, sunt dintre ei, dintre poliţişti. Nu am făcut nimic şi ne-au băgat în puşcărie nevinovaţi. Ca să muşamalizeze măgăriile, au băgat cobai. Eu mă numesc hamster! În loc să ne facă dreptate, ne condamnă! " Bogdan Baciu nu a fost prezent la pronunţarea deciziei.

 

Controvesatul caz al "jafului de la BT" a început în 13 februarie 2009, când, în jurul orei 16:45, o filială a Băncii Transilvania (BT) din cartierul Mănăştur, din Cluj-Napoca, a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a circa 60.000 de euro. Două persoane înarmate, care purtau cagule, au intrat în bancă, l-au lovit pe paznic cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele. Banii au fost furaţi din casierie, anchetatorii constatând că nu s-a tras nici un foc de armă. Presupuşii autori ai jafului au fost prinşi în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale a Poliţiei. Cei doi suspecţi, Bogdan Baciu şi Andrei Hosu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi, iar apoi arestaţi, fiind trimişi în judecată de procurori pentru tâlhărie. După un an şi jumătate de arest, în mai 2011 ei au fost eliberaţi, iar în 13 martie 2012, Tribunalul Cluj a pronunţat sentinţa în acest dosar: achitare pentru Bogdan Baciu şi 17 ani de închisoare pentru Andrei Hosu. Procurorii au făcut apel privind achitarea lui Baciu şi Hosu a atacat, la rândul său, sentinţa prin care a fost condamnat.

 

Dosarul a fost amânat la Curtea de Apel Cluj, timp de mai multe luni, pentru ca o expertiză solicitată de procurori să poată fi efectuată. Anchetatorii au cerut o nouă expertiză de înălţime a inculpatului Baciu, iar la sfârşitul lunii mai aceasta a fost prezentată în instanţă. "Expertiza arată că atacatorul care a pătruns în bancă şi în casierie avea înălţimea de 1,84 m, plus sau minus 4 centrimetri. Clientul nostru, Bogdan Baciu, are 1,76 m înălţime, aşadar e exclus să fie el atacatorul", a declarat, atunci, Gianina Costea Cuc, apărător al celor doi inculpaţi.

 

În acest caz au fost efectuate alte trei expertize pentru a se compara înălţimea celor doi autori ai atacului de la BT cu cea a suspecţilor Bogdan Baciu şi Andrei Hosu. În cazul lui Bogdan Baciu, măsurătorile nu au dus la rezultatul aşteptat de procurori, rezultând o diferenţă semnificativă de înălţime între atacatorul surprins de camerele video şi el. Cu toate acestea, Curtea de Apel l-a condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a casat sentinţa Tribunalului, prin care a fost, iniţial, achitat.

 

Etichete
Comenteaza