Jandarm anonim: Reducerile de personal nu îi ating pe ”piloși”

Jandarm anonim: Reducerile de personal nu îi ating pe ”piloși”
Jandarmii puşi la dispoziţie pentru concedieri acuză conducerea Inspectoratului Judeţean Cluj că a procedat preferenţial când a ales structurile care urmează să fie evaluate astăzi şi mâine.

Cel puţin 40 de jandarmi vor rămâne fără slujbe, în urma ordinului ministerial ce reglementează disponibilizări colective în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Cluj este acuzată că a permutat funcţii şi persoane, de la structurile care urmează să fie evaluate printr-un examen la cele care scapă de triere, ca să-şi protejeze "pilele" şi cunoştinţele. IJJ neagă cu vehemenţă aceste insinuări şi spune că a adoptat întocmai ordinul ministerial.

"Detaşamentul 1, din care face parte şi plutonul antitero, nu va fi evaluat. Au fost mutaţi aici şi cei de la transport valori; printre ei şi frizerul unităţii -Mircea Câmpean, care era înainte la Detaşamentul 3. Nici comandamentul nu va da examen, niciun ofiţer, deşi ministrul a anunţat că disponibilizările se vor face la toate nivelele. Fratele primului adjunct al inspectorului-şef, Vivi Pop, şi consătenii din Berind ai adjunctului au fost trecuţi în structuri care nu dau examen. Nici zidarii din unitate, care-s încadraţi subofiţeri şi i-au făcut casa şefului pe Logistică, nu fac parte din cei care vor fi examinaţi şi posibil concediaţi", a declarat sub anonimat, pentru ZIUA de CLUJ, unul dintre jandarmii care urmează să susţină azi examenul de evaluare. Acesta lucrează în MAI din 1990 şi consideră că e incorect ca jandarmii să fie privilegiaţi, prin măsurile de triere a personalului, ultimii încadraţi care nu au experienţă, dat fiind că 75% din nota finală a examenului va fi constituită din calificativele profesionale primite în ultimii trei ani. "L-au întrebat colegii pe Eugen Pop, adjunctul IJJ, de ce nu dă toată lumea examen şi el a răspuns de la geam că toţi cei care lucrează cu instituţiile bugetare sau ale statului nu intră în schema de disponibilizaţi", a mai spus, revoltat, jandarmul.

Pe de altă parte, şeful IJJ, generalul Aurel Litan, afirmă că obiecţiile oamenilor sunt total neîntemeiate, dar "de înţeles", pentru că îi supără situaţia. El adaugă că meseriaşii despre care s-a făcut vorbire că ar fi fost "scutiţi" de la disponibilizări sunt angajaţi în structuri combatante şi doar în afara misiunilor operează ca zidari. Litan a explicat că, după Rusalii, MAI a făcut publice noile state de funcţii, iar numărul angajaţilor trebuia suprapus exact peste cerinţe, aşa că a fost nevoit să întregească anumite detaşamente sau grupe cu oameni. "Cu aceeaşi unitate de măsură am lucrat şi la Dej, şi la Gherla, şi la Turda şi Huedin. La ultima întâlnire generală am simţit o rumoare, mi s-au expus toate nemulţumirile. Aveţi dreptate să vă plângeţi, le-am spus, dar nu puteţi acuza fără probe. Le-am explicat exact ce scrie în ordinul ministerial. Unii au înţeles", a spus Litan.

Astăzi, începând cu ora 08:00, circa 160 de jandarmi vor fi examinaţi. Ei vor intra în sălile de concurs grupaţi pe structuri şi apoi vor răspunde pe rând la problematica solicitată de comisie, în urma extragerii unui bilet cu subiecte. Răspunsul lor şi dialogul cu comisia vor fi înregistrate video. Litan le mai dă o şansă disponibilizaţilor: în următoarele săptămâni, MAI va centraliza situaţia posturilor neocupate, astfel că oamenii care vor avea punctaje mici astăzi pot opta, tot prin concurs, pentru ocuparea unor posturi din minister, la alte structuri sau inspectorate din ţară.

Poliţia intră în corzi

Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj (IPJ), chestorul Ioan Păcurar, a confirmat că în 27 iunie a fost publicat ordinul ministrului prin care sunt detaliate tematica de concurs eliminatoriu pentru poliţişti, rolul comisiei examinatoare, precum şi dispoziţia ca examenul şi tematica să fie făcute publice cu 20 de zile înainte de data examenului. "Aşteptăm să se publice şi metodologia de aplicare a normelor. Iniţial a fost vorba de 48 de posturi reduse, acum avem 35, după ce s-au analizat şi solicitări de retragere, pensionare", a declarat Păcurar. Şi la jandarmi se fac reduceri: 40 de oameni din totalul de peste 700 vor fi concediaţi la Cluj luna viitoare.

 

 

Comenteaza