Judecătorii din Gherla, acuzaţi că încalcă legea penală

Judecătorii din Gherla, acuzaţi că încalcă legea penală
Judecătoria Gherla este ţinta unui memoriu trimis la Consiliul Superior al Magistraturii de către Baroul Cluj, în care magistraţii sunt acuzaţi că încalcă flagrant dreptul la apărare al unor deţinuţi.

Avocata Cristina Cuibuş, care răspunde de Serviciul de Asistenţă Juridică din cadrul Baroului Cluj, spune că instanţa din Gherla nu respectă drepturile deţinuţilor, dar nici pe cele ale avocaţilor.

"Se încalcă protocolul care stabileşte onorariile minime ale avocaţilor din oficiu. De exemplu, în dosarele cu obiect «întrerupere executare pedeapsă», «contestaţie la executare», «liberare condiţionată», unde onorariul stabilit de art. 5 alin. 1 lit. g din Protocolul încheiat între Ministerul Justiţiei şi Uniunea Naţională a Barourilor din România este în sumă de 100 de lei, instanţa de judecată a redus onorariul la suma de 30 - 50 de lei, fără a fi indicate criterii în stabilirea onorariului redus. Pe de altă parte, am participat la o şedinţă de judecată şi am constatat că la aproximativ 15 cauze nici nu s-a făcut adresă pentru apărător din oficiu. În plus, unii deţinuţi nici nu sunt aduşi în instanţă când se judecă declinări de competenţă", a explicat pentru ZIUA de CLUJ avocata Cristina Cuibuş.

Reprezentanta Serviciului de Asistenţă Juridică din cadrul Baroului Cluj spune că "ar trebui să se schimbe Codul de procedură penală" ca să fie justificată atitudinea judecătorilor din Gherla, iar reducerea onorariilor este posibilă, potrivit Protocolului, doar când se prezintă apărător ales în cauză.
În memoriul care urmează să fie trimis şi Judecătoriei Gherla, Ministerului Justiţiei, Tribunalului Cluj, precum şi Curţii de Apel Cluj, sunt enumerate mai multe dosare în care deţinuţii nu au avut apărător din oficiu. Între acestea se află dosarul nr. 2300/235/2011, al lui Iosif Urs, care a făcut cerere de contopire a executării pedepselor, dosarul nr. 2452/235/2011, cu arestatul Pardailean Covaci, pentru cerere de întrerupere a executării pedepsei, sau dosarul nr. 3708/235/2011, în care Adrian Eftei a făcut cerere de liberare condiţionată.

Preşedintele Judecătoriei Gherla, Ioan Giorgiu, consideră că nu se încalcă dispoziţiile legale în instituţia pe care o conduce şi găseşte justificarea în faptul că situaţia economică a ţării nu e satisfăcătoare şi trebuie făcute economii. "Încă nu am primit acest memoriu. Referitor la cele două motive pentru care se plâng: faţă de faptul că anumiţi deţinuţi nu sunt aduşi în faţa instanţei şi că se întâmplă să nu cităm avocaţi din oficiu, apreciem că nu e vorba de situaţii în care e vorba de dreptul la apărare al deţinuţilor. Am procedat astfel, pentru a soluţiona rapid cauzele şi pentru a reduce cheltuielile cu transportul deţinuţilor, doar când a fost vorba de declinare de competenţă a instanţei sau de cereri vădit false din partea celor aflaţi în penitenciar", a spus preşedintele Judecătoriei Gherla, Ioan Giorgiu. "Sunt situaţii în care vecinul de celulă al unui deţinut formulează cerere de transfer în numele celui pe care vrea să îl vadă plecat la alt penitenciar. Mai sunt şi situaţii pe care noi le numim «turism penitenciar», atunci când deţinuţii vor să se plimbe de la o închisoare la alta. Acestea sunt cereri pe care le considerăm a fi vădit false", a explicat magistratul.

Judecătorul spune că atunci când instanţa îşi declină competenţa dosarul poate fi trimis pe cale administrativă, fără a se cita un avocat din oficiu, nefiind vorba de afectarea în vreun fel a drepturilor deţinutului. "Am înţeles că sunt şi nemulţumiri ale Baroului Cluj legate de reducerea onorariilor unor avocaţi din oficiu. Într-adevăr, există două situaţii în care am procedat astfel: când în anumite dosare se prezintă avocatul ales şi, proporţional cu întinderea procesului, aşa cum prevede Protocolul încheiat între Ministerului Justiţiei şi Uniunea Naţională a Barourilor din România, se reduce onorariul avocatului din oficiu. E vorba de unele dosare mai vechi, în care am redus onorariile pentru că a fost un singur termen de judecată, s-a judecat pe excepţie, iar munca depusă de avocat a fost mai redusă decât de obicei. Unii au atacat la Tribunalul Cluj diminuarea onorariilor şi au fost câţiva care au şi câştigat", a completat judecătorul Giorgiu. La Judecătoria Gherla cauzele penale se dezbat doar în zilele de luni şi vineri, iar celor doi judecători de penal le revin 25-30 de dosare pe zi.

Preşedintele Judecătoriei Gherla a spus că economiile pe care le face instanţa în legătură cu plata avocaţilor din oficiu şi transferul deţinuţilor vin ca o reacţie la criza financiară în care se află ţara. "Ni se pune mereu în vedere să reducem cheltuielile. Am cerut fonduri pentru reparaţii capitale care se impun la judecătorie, însă am primit doar 20% din ceea ce am solicitat. Nici nu avem unde să ţinem deţinuţii aduşi la instanţă, pentru că spaţiul e în renovare. Aceştia stau în maşini, în faţa judecătoriei, şi există chiar riscul unor evadări", a arătat judecătorul.

Ce spune Codul de procedură penală

Potrivit art.6 din Codul de procedură penală, dreptul de apărare este garantat învinuitului, inculpatului şi celorlalte părţi în tot cursul procesului penal, ocazie cu care organele judiciare sunt obligate să le asigure deplina exercitare a drepturilor procesuale în condiţiile prevăzute de lege şi să administreze probele necesare în apărare.

 

 

Etichete
Comenteaza