Judecătorii italieni vor decide soarta businessmanului fugar Ioan Bene

Judecătorii italieni vor decide soarta businessmanului fugar Ioan Bene
Proprietarul Hotelului Continental își va afla sentința în Italia | Foto: România Liberă

Magistrații din Italia vor lua o decizie luni cu privire la menținerea în arest sau eliberarea omului de afaceri clujean Ioan Bene.

Atât în cazul său, cât și al Alinei Bica, instanța din Peninsulă are la dispoziție 48 de ore pentru a lua o decizie privind procesul privind extrădarea în România, termen care se scurge luni, conform G4 Media. Judecătorii italieni pot să le prelungească arestul, să îi elibereze pe cauțiune sau să îi consemneze la domiciliu.

Conform normelor Uniunii Europene, Bene și Bica au dreptul la un proces acolo pentru a se stabili decizia cu privire la solicitarea autorităților române de extrădare. Solicitarea trebuie să fie transmisă formal prin intermediul Ministerului Justiției.

Alina Bica, fosta șefă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, condamnat în țară și urmărit internațional, au fost prinși de polițiștii din Italia, urmând să fie aduși în țară.

Ioan Bene a fost dat în urmărire în 2018, după ce s-a sustras încarcerării. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe acesta la șase ani şi patru luni închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi trebuia să fie încarcerat la Penitenciarul Gherla.

Acesta deține controlul mai multor companii din Cluj (Napocamin, Ben & Ben, Construcții Napoca). Este proprietar al Hotelului Continental, din centrul orașului, și al platformei industriale Unirea, pe care a scos-o la vânzare anul trecut pentru 18 milioane de euro.

Bica a fost dată în urmărire în 2019, după ce instanța supremă i-a respins apelul, iar aceasta a rămas cu pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare. Judecată în mai multe dosare, a plecat din țară în 2018, înainte ca procesele sale să se încheie.

Ea a mers mai întâi în Costa Rica, unde, la un moment dat a fost fotografiată în compania Elenei Udrea. De altfel, împreună cu Udrea, Bica a fost reținută la un moment dat în Costa Rica, dar ulterior a fost eliberată.

Comenteaza