Judecătorul clujean Danileţ: Nu au fost luate, copiate, modificate documente

Judecătorul clujean Danileţ: Nu au fost luate, copiate, modificate documente
Judecătorul Cristi Danileţ spune, din nou, că din arhiva SIPA nu au fost luate, copiate, modificate documente, după ce evz.ro a prezentat raportul comisiei din 2007 care s-a ocupat de arhivă, în care s-ar arăta că ar fi existat documente copiate şi acte cărora li s-ar fi pierdut urma.

"Prin raportul publicat azi de EvZ sunt înlăturate, practic, toate acuzaţiile făcute de Andronic cu privire la mine, Paul Dumitriu şi Monica Macovei în urma cu o săptămână! Din arhiva SIPA nu au fost luate, copiate, modificate documente. Mulţumesc EvZ pentru furnizarea a acestui raport procurat pe surse de la cineva care a încălcat Legea informaţiilor clasificate şi care va fi, sper, cercetat de DIICOT în plângerea depusă de mine. Voi folosi acest raport - a cărui publicare oficială ar fi durat prea mult, timp în care suspiciunile asupra mea ar fi dăinuit - în procesul de calomnie săvârşită în formă continuată împotriva lui Andronic şi a societăţii care editează ziarul", scrie Cristi Danileţ pe pagina sa de Facebook.

Reacţia, după ce Evenimentul Zilei prezintă raportul comisiei din 2007 care s-a ocupat de arhiva SIPA. Raportul prezentat de ziarul Evenimentul Zilei aparţine comisiei constituite în data de 31 martie 2007 şi a fost înregistrat un an mai târziu, pe vremea când ministru al Justiţiei era Cătălin Predoiu.

Printre principalele nereguli constatate se află: păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat. "Unele documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare sau volume diferite, în copie xerox ". În privinţa mediilor de stocare electronică, a fost găsit un dosar conţinând 11 plicuri sigilate, ştampilate şi semnate, conţinând probabil CD-uri, precum şi o cutie ce conţine un hard disk marca Seagate, precum şi CD-uri şi dischete nesigilate.

Mai mult, în incinta arhivei SIPA se afla un copiator. La nivelul Serviciului de Informaţii Clasificate, a fost identificată o arhivă redusă de documente aparţinând fostei DGPA şi fostei SIPA. Documentele făceau parte din categoria documentelor clasificate, dar nu erau înregistrate sau erau înregistrate defectuos. Documente ar fi ajuns şi la ministrul Macovei. Membrii comisiei din 2007 arată în raport că nu pot stabili dacă aceste documente au fost restituite de membrii comisiei anterioare sau de către ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, şi nici dacă "au fost dispuse alte măsuri de valorificare de către Monica Macovei".

Cristi Danileţ, judecător, fost membru CSM, a făcut parte din una dintre comisiile de inventariere a arhivei SIPA. În articolul publicat de Dan Andronic, jurnalistul susţinea îl acuza pe Danileţ că ar fi sustras documente din arhivă, magistratul infirmând informaţiile.

Amintim că după șase ani petrecuţi în forul suprem al unei puteri a Statului Român, Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul Cristian Danileţ a revenit la începutul lui 2017 la Tribunalul Cluj.

Comenteaza