Jumătate dintre români se confruntă cu lipsuri de natură materială şi socială

Jumătate dintre români se confruntă cu lipsuri de natură materială şi socială
Jumătate din populaţia României se confruntă cu deprivare materială şi socială, ţara fiind urmată de Bulgaria (48%), la polul opus situându-se statele nordice, potrivit datelor din 2016 publicate, marţi, într-un raport al Eurostat.

Cea mai mare rată de deprivare materială şi socială se înregistrează în România (50%) şi Bulgaria (48%), unde jumătate din populaţie este afectată. Una din trei persoane este afectată în Grecia (36%), Ungaria (32%) şi Lituania (29%). În schimb, statele nordice şi Luxemburg au raportat cele mai mici cote ale degradării condiţiilor materiale şi sociale: 3% în Suedia, 4% în Finlanda, 5% în Luxemburg şi 6% în Danemarca.

În UE, rata de degradare a condiţiilor sociale şi materiale este mai mare în rândul persoanelor cu un nivel mai redus de educaţie. În România, 62% din populaţia care a absolvit învăţământul primar sau învăţământul secundar inferior se confruntă cu degradarea condiţiilor materiale şi sociale, aproape 46% din persoanele care au absolvit învăţământul secundar superior se confruntă cu acest lucru, în timp ce 15,2% din cei care termină cursurile din învăţământul postliceal sau universitar au această problemă.

Anul trecut, 16% din populaţia Uniunii Europene (75 de milioane) se confruntă cu degradarea condiţiilor materiale şi sociale, adică nu îşi permit cel puţin cinci elemente din următoarea listă: cheltuieli neaşteptate, o săptămână de vacanţă departe de casă, să evite datorii, să îşi permită o masă care să includă carne, pui sau peşte două zile la rând, să îşi menţină casa la o temperatură adecvată, o maşină sau o camionetă pentru uz personal, să înlocuiască mobila învechită sau hainele învechite cu unele noi, să aibă două perechi de încălţări adecvate, să cheltuie o mică sumă de bani săptămânal pentru propria persoană, să desfăşoare constant activităţi de relaxare, să se adune cu familia sau prietenii pentru a mânca sau a bea cel puţin o dată pe lună sau să aibă o conexiune la internet.

Comenteaza