News alert Klaus Iohannis intervine în cazul suspendării emisiei Realitatea TV de către CNA. "Act de sabotare a interesului public"!

Klaus Iohannis intervine în cazul suspendării emisiei Realitatea TV de către CNA. "Act de sabotare a interesului public"!

Preşedintele a catalogat drept  decizia CNA de marţi, care a sancţionat postul TV cu întreruperea emisiei timp de 10 minute pentru modul în care a relatat protestele din 10 august 2018.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Şeful statului spune, cu subiect şi predicat, că decizia CNA are în spate criterii politice, şi nicidecum legale, profesionale sau deontologice.

Klaus Iohannis atrage atenţia asupra acestui precedent periculos şi susţine că "cenzura este inacceptabilă".

Iată comunicatul integral al Administraţiei Prezidenţiale:

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că decizia adoptată ieri de către Consiliul Național al Audiovizualului de a suspenda temporar emisia unui post de televiziune este fundamentată pe criterii de ordin politic. 

O astfel de sancțiune extremă este foarte periculoasă întrucât poate crea precedente și deschide calea abuzului de putere asupra mass-media.

Într-un stat de drept, în care libertatea de exprimare este garantată de lege și Constituție, cenzura este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât decizia aparține unei instituții publice autonome, a cărei menire este protejarea interesului public. Deturnarea politică de la această misiune fundamentală constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor și abordărilor. Jurnaliștii nu trebuie pedepsiți de către cei care dețin puterea pentru că au curajul să spună adevărul.

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că CNA nu trebuie folosit ca un instrument de reducere la tăcere a reprezentanților mass-media care critică puterea. Asigurarea libertății de expresie a tuturor opiniilor face diferența între o democrație și o autocrație. O țară este cu adevărat democratică dacă are și capacitatea de a proteja independența presei, iar jurnaliștii trebuie să fie conștienți de misiunea lor fundamentală și să fie solidari în a-și apăra dreptul de a se exprima liber."

Reacţia lui Rareş Bogdan

"Liviu Dragnea, apărat cu gaze, tunuri cu apă, bâte și CNA. Încă o gardă pretoriană. Acționează pe secțiuni: jandarmii contra protestatarilor, o parte a CNA contra presei libere. Am trăit azi o mascaradă, nu mi-a venit să cred ce aud. Credeți că nu mi-ar fi mai usor să mă retrag, să cresc albine, ca bunicul? Asta vor cei care vor să-mi închidă gura. Azi am fost acuzat că instig la violență, deși aveți dovada că am făcut exact contrariul. Am transmis un mesaj pe youtube... Apoi: în zilele de dinainte si după 10 august, ca niciodată, mi-am cenzurat editorul, să nu scape pe ecran vreun cuvânt interpretabil. Aveam informații că ei pregătesc o diversiune și vor merge pe minciuna că strada e gata să răstoarne guvernul prin violență și nu am vrut să intru in acesta poveste. Ce informatii? În mare, propriile lor declarații. Dragnea, jandarmeria spuneau că sunt pregatiti de orice interventie. Ei erau cei care instigau, adică dădeau idei, nu noi! Noroc că românii nu sunt imbecili", a declarat Rareş Bogdan după decizia CNA.

"Lupta trebuia purtată cu mijloace democratice. Protestul este unul dintre ele. Am mai fost azi acuzat că am vorbit dspre gaze ca despre arme chimice interzise, despre faptul că aceste gaze au dăunat sănătății. Poate ne-am mutat la alte imagini. Sunt 850 de plângeri pentru abuzuri ale jandarmilor. Parte din ele, legate de gaze. Am prezentat in emisiune opiniile unor cercetatori despre nocivitatea gazului CS. Ultimul vi-l spun acum: este publicat în august 2016 de Analele Academiei de Științe din New York și preluat de site-ul Departamentului de Stat", a mai spus jurnalistul.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza