Klaus Iohannis, la Muzeul Brukenthal: "2007 a fost anul marilor schimbări ale Muzeului, ca şi ale Sibiului şi României"

Klaus Iohannis, la Muzeul Brukenthal:
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă seară, la ceremonia de aniversare a 200 de ani de existenţă a Muzeului Brukenthal din Sibiu, ocazie cu care a afirmat că anul 2007 a reprezentat anul marilor schimbări atât pentru muzeu şi oraşul Sibiu, care în acel an a fost Capitală Culturală Europeană, cât şi pentru România, care a aderat atunci la Uniunea Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă seară, la ceremonia de deschidere a evenimentelor ce vor marca bicentenarul Muzeului Brukenthal şi care se vor desfăşura pe durata a zece luni.

"La aniversarea a două secole de existenţă, mă bucur că blazonului instituţiei fondate de Samuel von Brukenthal i se adaugă de astăzi însemnele preţuirii Statului Român", şi-a început preşedintele Iohannis discursul referindu-se la decorarea Muzeului cu Ordinul Cultural în grad de Comandor, transmite Mediafax.

Cele mai de seamă colecţii ale baronului Samuel von Brukenthal, printre care şi tabloul "Omul cu tichie albastră" al lui Jan van Eyck, cu o valoare de asigurare de 30 de milioane de euro, au putut fi admirate sâmbătă, la aniversarea a 200 de ani de existenţă a muzeului Brukenthal.

Muzeul Naţional Brukenthal a aniversat, sâmbătă, 200 de ani de existenţă într-un cadru festiv, ocazie cu care a primit "Ordinul Meritul Cultural" din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

"Modelul său s-a dovedit unul de succes. Încă de la înfiinţare, Muzeul Brukenthal a jucat un rol important în educaţia umanistă şi în dezvoltarea comunităţii sibiene şi transilvane. Fusese dorinţa întemeietorului de a-şi servi poporul din mijlocul căruia se ridicase. Brukenthal spunea despre Biblioteca pe care a înfiinţat-o că este depozitar al înţelepciunii veacurilor şi, totodată, creier al instituţiei. La sfârşitul vieţii sale a dorit să pună această înţelepciune la dispoziţia oamenilor", a spus Klaus Iohannis la aniversarea celor 200 de ani de existenţă a Muzeului Naţional Brukenthal.

La ceremonia de deschidere a bicentenarului au fost prezenţi oameni de cultură, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, prefectul Sibiului, Cristian Roman, şi consulul general al Germaniei, Judith Urban.

 

Comenteaza