La ce concluzie a ajuns Comisia de Etică a TVR în cazul ştirii concertului controversat de la Zilele Maghiare din Cluj

La ce concluzie a ajuns Comisia de Etică a TVR în cazul ştirii concertului controversat de la Zilele Maghiare din Cluj
Comisia de Etică a TVR a răspuns la sesizările referitoare la modul în care în care a fost reflectat în jurnalele naţionale controversatul concert al formaţiei Beatrice din Ungaria la Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca.

Ştirea privind concertul susţinut de formaţia Beatrice din Ungaria în cadrul Zilelor Culturale Maghiare (ZCM) din Cluj-Napoca (16 august 2016, n. red.), unde în timpul unei piese au fost difuzate imagini cu Hitler, Stalin şi membri ai ISIS, a iscat o revoltă în sânul TVR.

Autoarea materialului, jurnalista Diana Apahidean, a fost trimisă în faţa Comisiei de Etică și Arbitraj (CEA) a postului naţional, în urma unei scrisori semnate de 29 de colegi, în majoritate maghiari, în care se reclamă că prezentatoarea știrilor TVR Cluj a acționat împotriva codului jurnalistic.

După audierea prin telefon a jurnalistei, a operatorului de imagine Szoke Szilard, care a filmat evenimentul, a producătorului executiv TVR Cluj Adrian Rozenberg, a Andreei Iatagan, a Cosminei Grigore şi Ralucăi Dumitrof, editori la secţia corespondenţi a Ştirilor TVR, a Elenei Hebean, producătorul jurnalelor din 17 şi 18 august, a directorului Ştirilor TVR, Claudiu Lucaci şi a directorului TVR Cluj, Romeo Couţi, CEA a făcut publice concluziile în acest caz în 12 octombrie.

Horia Gruşcă (preşedinte), Cristina Andrei, Gabriela Avram, Răzvan Butaru, Sándor Kacsó, Ioana Mureşan şi Marian Voicu (membri) au ajuns în unanimitate la concluzia au fost încălcate mai multe articole din statutul ziaristului din SRTv prin modul incomplet şi defectos în care a fost realizat materialul, al cărui autor iniţial a fost Apahidean, în toate cele trei variante transmise pe TVR şi nu s-a putut clarifica cum un material fără viză editorială la Cluj a fost difuzat la Bucureşti.

Concluziile integrale, AICI.

Amintim că Inspectoratul de Poliţie al Județului (IPJ) Cluj s-a autosesizat în acest caz şi că, în urma anchetei, s-a concluzionat că nicio lege nu a fost încălcată la concertul din Cluj al trupei Beatrice unde au apărut imagini cu Hitler sau ISIS.

"În urma analizei imaginilor din cadrul concertului de către poliţişti şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, s-a constatat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale săvârşirii vreunei infracţiuni, astfel încât cercetările în acest caz nu vor fi continuate", a declarat Carmen Jucan, purtător de cuvânt al IPJ Cluj.

De asemenea, Organizatorii ZCM au transmis, printr-un comunicat, că în presă au apărut "informaţii tendenţioase şi trunchiate" referitoare la concertul susținut de Nagy Fero și de Beatrice la Cluj-Napoca. 

Comenteaza