La Cluj, nu se mai acordă tichete de masă angajaţilor din trei spitale. Vor să intre în grevă VIDEO

La Cluj, nu se mai acordă tichete de masă angajaţilor din trei spitale. Vor să intre în grevă VIDEO
Angajaţii din 3 spitale din judetul Cluj nu şi-au primit bonurile de masă pe ultimele luni ca urmare a subfinanţării sistemului sanitar. Conducerea sindicatului Sanitas crede că oamenii ar putea intra în grevă dacă nu-si vor primi tichetele. De cealaltă parte, managerii spitalelor spun că sunt cu mâinile legate şi aşteaptă bani la rectificarea bugetară.

La Cluj, nu se mai acordă tichete de masă angajaţilor de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal, Spitalul Orăşenesc Huedin şi Spitalul Municipal Câmpia Turzii.

"La Institutul de Urologie nu s-au mai acordat tichete de masă deloc în anul 2013, situaţie care crează un fond de nemulţumiri din partea salariaţilor institutului. Aceeaşi situaţie o găsim la Spitalul Orăşenesc Huedin şi la Spitalul Municipal Câmpia Turzii", a declarat Ştefan Roman, linder de sindicat SANITAS.

Pe fondul nemulţumirilor, angajaţii din spitale ar putea chiar să întrerupă lucrul.

"Am semnale că pe fondul nemulţumirilor majore privind neacordarea tichetelor de masă ne putem aştepta la acţiuni spontane ale salariaţilor chiar cu întreruperea activităţii şi la aceste unităţi dacă vedem că în iulie situaţie nu se rezolvă urmează să deschidem acţiune în instanţă", mai spune linderul de sindicat.

Managerul Institutului de Urologie susţine că va rezolva problema bonurilor de masă dacă spitalul va primi mai mulţi bani de la Casa de Sănătate.

"Toţi angajaţii nu beneficiază de tichete începând cu decembrie 2012 din cauză că veniturile realizate de institut au fost de 460.000 de lei din care cheltuielile cu salariile au fost 380.000, tichetele de masă ar reprezenta 20.000 de lei pe lună şi din 60.000 de lei nu putem duce activitatea institutului în continuare", a explicat Dan Sanpetrean, manager ICUTS

Conducerea Spitalului Huedin speră ca problema să se rezolve la rectificarea bugetară din luna iulie. Aici, angajaţii au primit bonuri de masă doar pentru o lună şi jumătate de la începutul anului.

"În Spitalul Huedin s-au dat tichete de masă pentru o lună şi jumătate în acest an. Pactic, într-o lună 20, în alta 10. De ce? Pentru că în această secundă creditele pentru salarii nu ne ajung nici măcar pentru oferirea salariilor fără bonuri de masă. Contractul nou cu casa e mai modest decât cel de anul trecut. Câtă vreme s-au mărit salariile cu 15% la bugetari şi contractul cu CJAS e mai mic decât anul trecut mă îndoiesc că vom avea şi bani reali ca să dăm bonuri de masă", spune Adriana Costin, Spital Huedin.

Şi conducerile celorlalte spitale speră că unităţile vor primi mai mulţi bani la rectificarea bugetară din luna iulie.

Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Florin Dan

Comenteaza