NATO a decis: La o bază aeriană din România se vor antrena piloți ucraineni pe avioane F-16

NATO a decis: La o bază aeriană din România se vor antrena piloți ucraineni pe avioane F-16
| Foto: https://www.defenseromania.ro/

A fost desemnată o bază aeriană pentru a antrenamentele piloților ucraineni pe avioane F-16 în România. Acestea ar putea începe chiar de luna viitoare. 

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 11 iulie, în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, Declarația comună privind formalizarea Coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16, transmite defenseromania.ro.

Marți, la summitul NATO din Lituania, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a semnat cu 11 membri ai coaliției un memorandum în care sunt prezentate condițiile de pregătire pentru avioanele de luptă: Danemarca, Olanda, Belgia, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Regatul Unit.

În prezent, România are 16 avioane F-16, iar alte 32 sunt așteptate să sosească din Norvegia până la sfârșitul anului 2024.  Sursa a precizat că pregătirile includ o cerere din partea României pentru un simulator de zbor F-16 de la producătorul avionului, Lockheed Martin.

România are aproximativ zece instructori români calificați care au efectuat peste 2.000 de ore de zbor cu acest model de avion. Trei sau patru avioane din actuala escadrilă de F-16 a României ar putea fi folosite la un moment dat în misiunea de antrenament. 

Comenteaza