Laborator de testare a motoarelor cu biocombustibili, primul în SE Europei, deschis mâine la Cluj

Laborator de testare a motoarelor cu biocombustibili, primul în SE Europei, deschis mâine la Cluj
Un laborator de testare şi certificare a motoarelor care funcţionează cu biocombustibili, despre care Universitatea Tehnică arată că este primul din sud-estul Europei, va fi deschis mâine pe bulevardul Muncii, în Cluj-Napoca.

Director de proiect este profesorul universitar Nicolae Burnete, decanul Facultăţii de Construcţii de Maşini a UTCN.

Dotarea laboratorului a fost finanţată printr-un proiect european în valoare de aproximativ două milioane de euro. Din această sumă, 1,3 milioane de euro reprezintă contribuţia la proiect a Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Rurală (FEDR). Contractul de finanţare a fost semnat în 1 martie 2009 şi s-a desfăşurat pe parcursul a 24 de luni.

Singurul producător de biodiesel din Cluj, Comcereal Cluj SA Turda, a renunţat la producţie după ce randamentul combustibilului obţinut s-a dovedit a fi mic. Producţia de rapiţă este vândută acum la export.

Cercetările în materie de biocombustibili proveniţi din procesarea rapiţei au început în Cluj încă din anul 2000. Mai multe contracte de cercetare în domeniul biodieselului şi biocombustibilului au fost semnate ulterior între Institutul de Cercetări şi Instrumentaţie Analitică (ICIA), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). Reţeaua celor trei instituţii a fost înfiinţată ca personalitate juridică în 2006.

Comenteaza