Legea care favoriza împușcarea ”la liber” a urșilor, refuzată şi trimisă la reexaminare, în Parlament

Legea care favoriza împușcarea ”la liber” a urșilor, refuzată şi trimisă la reexaminare, în Parlament
| Foto: Facebook

Administrația prezidențială a refuzat să promulge legea care favoriza împușcarea ”la liber” a urșilor și a trimis-o la reexaminare, în Parlament. 

"Potrivit comunicatului oficial, există două motive pentru care Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 81/2021 nu a fost promulgată:

1. extinderea intervențiilor de urgență de la intravilan (cum e prevăzut în OUG) la extravilan, ceea ce, prin lipsa de claritate, ar putea duce la abuzuri (practic, ar putea fi împușcat orice urs, în mijlocul pădurii ori pe vârf de munte);

2. modul în care e definită ”starea de necesitate” (care ar justifica ”extragerea”/împușcarea unui urs), care are o formulare ambiguă și care excede definiției generale a stării de necesitate, din Codul Penal.

Modificarea OUG 81/2021 a venit în urma unor amendamente UDMR, depuse la Camera Deputaților și adoptate de majoritatea parlamentară actuală, prin care, practic, urșii puteau ajunge să fie împușcați oriunde (nu doar în intravilan, cum e în OUG) și în orice circumstanțe (tot ce ar fi avut de făcut cei care ar fi împușcat un urs ar fi fost să invoce un atac, un pericol imediat – așa-zisa ”necesitate” – care, evident, nu ar fi avut cine să o conteste).

Practic, așa-numitele echipe de intervenție ar fi putut împușca orice urs, în vârf de munte, pe baza unor sesizări inventate și invocând un presupus atac. Cu alte cuvinte: vânătoare la liber. Sau masacrare. Cum doriți.

Întoarcerea la reexaminare a Legii de aprobare a OUG nr. 81/2021 nu blochează aplicarea OUG nr. 81/2021, care rămâne în vigoare pe perioada de reexaminare și până când Legea de aprobare a OUG (fără alte modificări ale OUG ori cu amendamente) va fi promulgată. Așadar, cererea de reexaminare nu blochează ”extragerea”/împușcarea urșilor care ajung în localități și despre care se dovedește că pun în pericol viața, sănătatea și bunurile localnicilor.

Singurul lucru blocat e posibilitatea de a împușca urși la liber, oriunde și oricând", a publicat pe pagina de socializare activistul de mediu clujean, Mihai Goţiu.

Comenteaza